Enkele jaren geleden in Essen: onbekende deelnemer zorgt voor verrassing van formaat in de modder

Enkele jaren geleden in Essen: onbekende deelnemer zorgt voor verrassing van formaat in de modder

Foto: Photo News

Herinnert u zich Jan Denuwelaere nog? De West-Vlaming bouwde enkele jaren geleden een onopvallende veldritcarrière uit, die helaas geen lang leven beschoren was. Maar in zijn korte loopbaan als veldrijder kende Denuwelaere één groot moment van glorie. Zes jaar geleden won hij tot verbazing van iedereen de cross in Essen, waar vanmiddag opnieuw gereden wordt. En of dat een verrassing van formaat was: de totaal onbekende Denuwelaere klopte die dag meervoudig wereldkampioenen Niels Albert, Zdenek Stybar én Sven Nys.

Denuwelaere was voor hij veldrijder werd een motorcrosser, maar stapte in 2008 in het veldrijden. Als belofterenner pikte hij hier en daar een zege mee, maar eens bij de profs werden de resultaten mager. In de periode waar jonge honden Niels Albert en Zdenek Stybar hoge toppen scheerden, Sven Nys in de nadagen van zijn carrière nog steeds een formidabele opponent bleek en ook mannen als Tom Meeusen en Kevin Pauwels regelmatig van zich lieten horen, bleven er weinig kruimels over voor mindere goden als Denuwelaere. Zo ook in het seizoen 2012-2013, waar Denuwelaere hier en daar een leuke ereplaats kon behalen. Maar meer leek er nooit in te zitten.

Kerstwonder

Op 22 december 2012 voltrok zich echter een klein kerstwonder voor Denuwelaere. Met dank aan zware regen, die het parcours in Essen herschapen hadden tot een koude modderpoel. Maar met alle toppers aan de start - Essen was één van de weinige crossen die Zdenek Stybar, intussen wegrenner, ook meereed - gaf niemand echt een kans aan een kleine garnaal als Denuwelaere. Het draaide echter compleet anders uit. De 24-jarige Woestenaar glibberde met de allerbesten mee: Nys, Stybar, Albert, Pauwels, maar ook modderduivels als Klaas Vantornout en Rob Peeters.

Enkele jaren geleden in Essen: onbekende deelnemer zorgt voor verrassing van formaat in de modder
Denuwelaere rolde letterlijk over de eindstreep heen. Foto: Photo News

Op de zware modderstroken bewees Denuwelaere ronde na ronde zijn kunde. Vantornout en Nys losten, Kevin Pauwels viel weg met materiaalpech. In de slotronde trok Denuwelaere samen met Stybar op avontuur en liet hij ook regerend wereldkampioen Albert ter plekke. Het kwam uiteindelijk tot een sprint tussen Denuwelaere en Stybar, waarbij die laatste onbedoeld Denuwelaere in de dranghekken duwde. De Tsjech overschreed als eerste de meet, terwijl de verbouwereerde Denuwelaere nog nét als tweede over de finish rolde. Letterlijk.

Stybar gedeklasseerd

Uiteindelijk werd Stybar teruggezet naar de vierde plek, nog achter Rob Peeters en Niels Albert, en werd Denuwelaere tot winnaar uitgeroepen. Het zou veruit de mooiste zege zijn in de carrière van Denuwelaere, die in november 2013 een punt zette achter zijn veldritloopbaan. Een klein jaar later kwam keerde hij terug als renner van Vastgoedservice Golden Palace, om in 2017 uiteindelijk toch definitief op veldritpensioen te gaan.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.