Rukwinden richten ravage aan in Gents park: twee bomen omgewaaid, meer dan dertig uit voorzorg geveld

Rukwinden richten ravage aan in Gents park: twee bomen omgewaaid, meer dan dertig uit voorzorg geveld

Door de rukwinden zijn verschillende bomen in het Wielewaalpark ontworteld en op straat gewaaid. Foto: dvh

Gent - De wind ging vandaag hard tekeer in Gent. Het Wielewaalpark in de Brugse Poort werd zwaar getroffen: twee bomen waaiden zaterdagmiddag door het noodweer om op straat, nog eens 36 bomen werden om veiligheidsoverwegingen neergehaald. De omgeving is afgesloten.

De hevige rukwinden hebben zwaar huisgehouden in het Wielewaalpark in de Brugse Poort. In het park van 1,4 hectare groot zijn twee populieren door het noodweer omgewaaid, waarna ze op straat rolden. Er vielen geen gewonden. 

De politie en brandweer waren snel ter plaatse en hebben de Wielewaalstraat en het park afgesloten voor alle verkeer. Uit voorzorg moesten verschillende wagens worden getakeld.

Maar daar bleef het niet bij: na een inspectie van de boswachter van het Agentschap Natuur en Bos moesten 36 andere bomen, allemaal populieren, worden neergehaald omdat ze  hol en rot waren vanbinnen. "Zeven medewerkers zijn daar tussen 16 uur en 20 uur mee bezig geweest", zegt Mieke Schauvliege, directeur van de Groendienst. "Alle gevelde bomen vormden een risico voor de straat. We hebben het probleem gelukkig heel snel kunnen wegwerken." 

Nieuwe bomen

Maandag bekijkt de Groendienst of er nog meer populieren moeten worden geveld. "We hebben nu enkel de bomen omgezaagd die een gevaar vormden voor de straat", aldus Schauvliege. "Maar de populieren die overblijven, werden allemaal geplant in bosverband. Omdat ze nu alleen komen te staan, zijn ze extra gevoelig voor windstoten." 

De Stad belooft om voor elke gevelde boom een nieuw exemplaar te planten. "We weten dat de thematiek gevoelig ligt bij de mensen", zegt bevoegd schepen Rudy Coddens (SP.A). "Maar de veiligheid primeert. We mogen van geluk spreken dat er geen gewonden zijn gevallen."

 

 

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees