Delfine Persoon blijft wereldkampioene in het boksen na demonstratie tegen Waguthii

Delfine Persoon blijft wereldkampioene in het boksen na demonstratie tegen Waguthii

Foto: BELGA

Ardooie -

Delfine Persoon (33) heeft zaterdag met succes haar WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten verdedigd. In Ardooie haalde ze het met technisch knock-out in de tiende ronde van de Keniaanse Judy Waguthii.

LEES OOK.Geen stuntzege voor Femke Hermans: Amerikaanse opponent pakt wereldtitel bij supermiddengewichten

Persoon versloeg Waguthii in 2014 al eens op punten. In Sporthal De Ark kende de kamp een gelijkopgaand begin. Maar in de tweede en derde ronde deelde de Sportvrouw van 2015 enkele rake klappen uit. De Keniaanse bleek opnieuw een taaie tante, al had ze het toch moeilijk tegen het energieke boksen van Persoon. De West-Vlaamse verdedigde goed op de aanvallen van Waguthii, en bleef haar tegenstandster bestoken. Na vier ronden leidde Persoon dan ook met driemaal 40-36.

Waguthii bleef incasseren, en ging op het einde van de zesde ronde dan ook aan het wankelen. In het slot van de kamp dwong Persoon de Keniaanse tot verdedigen. Op het einde van de negende ronde ging Waguthii op de knieën na een mokerslag van de regerende kampioene. Waguthii bleef ook in de tiende ronde de boksbal van onze landgenote, waardoor de ref besliste de kamp stil te leggen. Persoon verlengde zo op overtuigende wijze voor de achtste keer haar wereldtitel.

Delfine Persoon blijft wereldkampioene in het boksen na demonstratie tegen Waguthii
Foto: VDB

Ongenaakbaar

Op haar 33ste blijft Delfine Persoon ongenaakbaar wereldtop. De Keniaanse Judy Waguthii had geen schijn van kans tegen de onwaarschijnlijk fitte West-Vlaamse, die zo een negende gordel van de grootste boksbond in de prijzenkast kon hangen. Na twee zogenaamde studierondes ontwikkelde Persoon een danig hoog tempo en raakte haar tegenstandster vaak met een regen gelukte slagen zodat dat het een wonder was dat die alsnog bijna het einde van de kamp haalde.

Maar uit ervaring wist Persoon dat de Keniaanse een taaie tante is. Een viertal jaren geleden deed Waguthii ook al de volle afstand tegen Persoon, die toen net als gisteravond in een volle Sporthal van Ardooie won nadat ref Verwijs de kamp stopte op een minuut van het einde.

In haar carrière won Persoon 42 kampen, waarvan 17 met knock-out. De West-Vlaamse verloor slechts éénmaal, met knock-out. Waguthii leed haar negende nederlaag, de eerste met knock-out, tegenover 16 zeges (waarvan vier met knock-out) en vier onbesliste kampen.

“Ongelooflijk wat Waguthii allemaal geïncasseerd heeft”

“Ik denk niet dat ik zo zou kunnen incasseren als mijn opponente”, zo verklaarde Delfine Persoon zaterdagnacht na haar kamp tegen de Keniaanse Judy Waguthii in Ardooie. De West-Vlaamse won die met technisch knock-out in de tiende ronde en verdedigde zo met succes haar WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten.

“Ik heb veel respect voor Waguthii, het is ongelooflijk wat zij allemaal geïncasseerd heeft. Ik sloeg toch een paar keer zuiver op haar kin”, stelde de 33-jarige West-Vlaamse, die haar negende WBC-wereldtitel pakte. “Ik vond dat technisch knock-out eigenlijk al eerder mogelijk was, want het was niet meer gezond. Ik zag haar ogen soms wegdraaien.”

Delfine Persoon blijft wereldkampioene in het boksen na demonstratie tegen Waguthii
Foto: VDB

“Ik ben traag gestart, want ik wou aftasten en geen zware counter riskeren”, vervolgde de Sportvrouw van 2015. “Achteraf bekeken had ik sneller het ritme moeten opvoeren.” Nu hoopt Persoon het op te nemen tegen de Ierse Katie Taylor, de olympische kampioene die de IBF- en WBA-titel in haar bezit heeft. “Als het mogelijk is zou ik haar graag naar hier laten komen. Maar ze is een beschermde prooi, ze is heel goed omringd. We zullen zien.” Intussen zijn de onderhandelingen met het management vanTaylor achter de schermen volop aan de gang en is het niet langer ondenkbaar dat die confrontatie in West-Vlaanderen zou georganiseerd worden.

Persoon bokste opnieuw pijnvrij na drie operaties aan haar vingers. “Ik voel dan ook dat ik nog kan groeien, nu ik zonder pijn kan boksen met twee handen. Ik groei weer naar mijn beste niveau”, besloot Persoon.

Brice Bula Galo maakt droom waar: kampioen van België

Nog op zaterdagavond werd Brice Galo Bula in Ardooie werd Brice Galo Bula in Ardooie kampioen van België in het weltergewicht na een bikkelharde en ongenadig harde kamp. Jean-Pierre Habimana liet zien waarom zijn bijnaam ‘The African Worrier’ is. Met brede zwaaistoten probeerde hij zijn opponent in verlegenheid te brengen, maar Bula kon die meestal ontwijken, was secuurder en technisch superieur. Al haalde hij met veel moeite en een bewonderenswaardige verbetenheid het einde. Maar uiteindelijk won Bula verdiend met een drietal punten verschil.

Delfine Persoon blijft wereldkampioene in het boksen na demonstratie tegen Waguthii
Foto: BELGA

Giovanni Techel traint amper een maand bij Filiep Tampere en het was duidelijk dat hij al heel wat vorderingen had gemaakt. Tegen Jamal Mahouti doseerde hij uitstekend zijn inspanningen, sloeg raak als zijn tegenstander openingen liet en die was uiteindelijk niet opgewassen tegen de pure kracht van de 22-jarige middengewicht van BCB Poperinge. Hij ging onderuit in de derde van zes ronden.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.