In het spoor van 'De rechtvaardige rechters'

In het spoor van 'De rechtvaardige rechters'

Het paneel de Rechtvaardige Rechters Foto: KOS

Zulte - Markant nodigt Zultenaar Willy Nachtergaele uit naar de Guldepoort in Machelen om het mysterie van ‘De Rechtvaardige Rechters’ op te lossen. Antwoorden op al jouw vragen over dit verdwenen paneel van het Lam Gods krijg je van Willy op maandagavond 17 december om 20 u. Hij wordt daarbij technisch ondersteund door Alex Colpaert.

In de nacht van 10 op 11 april 1934 worden twee zijpanelen van het wereldvermaarde Lam Gods retabel van de gebroeders Van Eyck uit de Gentse kathedraal ontvreemd. Het minst waardevolle, het paneel dat Sint Jan de Doper voorstelt, wordt vrij snel aan het bisdom terugbezorgd. De onderhandelingen over de teruggave van het paneel met de Rechtvaardige Rechters lopen echter spaak en de zaak blijft tot op heden onopgelost.

Bestaat het paneel "De rechtvaardige rechters" nog? Waar zit het verborgen? Wie heeft de diefstal gepleegd en waarom? Handelde de dief uit eigenbelang of waren er opdrachtgevers achter de schermen? En zijn die destijds door de mazen van het gerechtelijk onderzoek geglipt? Zijn er vooraanstaande families bij de diefstal betrokken? Een heleboel vragen die (misschien) een antwoord krijgen op deze avond in de Guldepoort. Willy Nachtergaele is al jaren gefascineerd door deze mysterieuze kunstroof. Tijdens de voordracht treedt hij in de voetsporen van meneer Arseen, de 'vermoedelijke dader' en belicht hij een nieuw spoor dat tot een verbijsterende conclusie leidt.

De geheimzinnige diefstal blijft een mysterie dat mensen al decennialang in de ban houdt. Tijdens een voorstelling, die het midden houdt tussen een klassieke voordracht en modern verteltheater, verklapt Willy enkele interessante weetjes over het Lam Gods, gaat hij dieper in op de mysterieuze diefstal van de Rechtvaardige Rechters en neemt hij ons mee op zijn eigen speurtocht die naar een verbijsterende conclusie leidt.

Praktisch

Wanneer: Maandag 17 december 2018 om 20 u.

Waar: Guldepoort in Machelen.

Toegang: 5 euro voor Markant-leden en partners,  8 euro voor niet-leden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio