Psychiatrisch verzorgingstehuis zoekt buddy's

Psychiatrisch verzorgingstehuis zoekt buddy's

De vrijwilligers, met link buddy Koen De Vleeschauwer naast voorzitter Marnix Van de Voorde: “Buddy’s worden ook verzekerd.” Foto: zvd

Zelzate -

De vrijwilligerswerking van Sint-Jan-Baptist wil mensen aantrekken die wat van hun vrije tijd willen investeren in een persoonlijk contact met een psychiatrische patiënt.

Mensen met een lange geschiedenis van psychiatrische opnames worden wel eens verwezen naar een psychiatrisch verzorgingstehuis. In De Krekelmuyter in de Omer De Bruyckerstraat wonen zo’n zestig patiënten.

Vaak zijn die mensen door een lange psychiatrische voorgeschiedenis geïsoleerd geraakt van vrienden of familie en hebben ze een beperkte kennissenkring, al blijft ook voor hen persoonlijk contact erg belangrijk.

“Geregeld krijgen we van patiënten vragen naar een ‘maatje’ , een metgezel die met hen iets persoonlijk wil doen: een uitstapje naar de marktdag, een begeleid bezoekje aan een familielid of gewoon op de verjaardag samen naar de Chinees”, zegt Marnix Van de Voorde, voorzitter van de vrijwilligerswerking.

Onmisbare aanvulling

“Een buddy is geen professioneel hulpverlener maar wel een onmisbare aanvulling op het zorgaanbod. Als buddy wordt je uiteraard ondersteund en tijdens de activiteiten ben je verzekerd.”

Koen De Vleeschauwer doet wekelijks een activiteit met Luc. “Dat kan een uitstap naar zijn tante in Aalst zijn, samen naar de cafetaria van de instelling gaan, een wandeling doen hier in de buurt of op zijn verjaardag gaan eten in een restaurant. Luc staat altijd ongeduldig te wachten op mijn komst”, zo getuigt Koen.

Wie op een regelmatige basis iets wil betekenen voor iemand met psychische problemen, kan Marnix Van de Voorde contacteren op 0476-39.95.83 of marnix.van.de.voorde1@telenet.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio