Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

"Dit is geen regering op kruissnelheid die plots abrupt tot stilstand komt. Ze zat al langer vast in de modder"

“De meest iconische foto van deze regering is genomen op Tomorrowland 2017. De ministers glunderden bij het Zomerakkoord, tot stand gekomen na maandenlange stilstand. En zo slecht ineengestoken dat de vijandelijkheden op weg naar huis alweer hervat konden worden”

Na tien dagen stellingenoorlog schakelde de regering-Michel I over op begrafenismodus. Het script lag klaar. De regeringspartijen van de minderheidsregering-Michel II herhalen alle varianten op “verantwoordelijkheid”, “werk op de plank” en “continuïteit”. N-VA maakt van “Marrakech” een vast voorvoegsel, zo vaak als mogelijk te gebruiken in combinatie met de voormalige coalitiepartners. Iedereen heeft zijn eigen gradaties van duwen en trekken, opstappen en ontslagen worden. Voeg er nog wat litanieën aan toe over “goede wil tot op het laatst” bij de eigen partij en “kwetsende brutaliteit” bij de overkant, in een regering die altijd meer brutaliteit dan goede wil op overschot had, en de quotes schrijven zichzelf.

Er is gestreden de voorbije weken. En zo gaat de regering-Michel I ten onder zoals ze geleefd heeft: in een totale perceptieoorlog. Onwillekeurig gaat een mens zich weleens afvragen wat er gebeurd zou ...

Het beste van Enkel voor abonnees