School schakelt politie en parket in om chatgroep te onderzoeken

Leerlingen dreigen met aanslag op klas nieuwkomers: “Klaar voor de strijd”

Leerlingen dreigen met aanslag op klas nieuwkomers: “Klaar voor de strijd”
Brugge -

In een besloten chatgroep op Facebook hebben leerlingen van het KTA in Brugge ermee gedreigd een aanslag te plegen op de OKAN-klas van hun school, waar anderstalige nieuwkomers worden opgevangen. De leerlingen – 17 en 18 jaar oud – postten ook foto’s van wapens erbij. De school schakelde de politie in en het parket onderzoekt de zaak. De vijf leerlingen die deel uitmaakten van de chatgroep Rechtse Alliantie van het KTA zijn intussen geschorst.

Het was een van de leerlingen zelf die het bestaan van de chatgroep meldde aan de schooldirectie. Hij werd geïnterpelleerd door een leerlingbegeleider omdat hij radicale praat uitsloeg. Dat hij een fascist was en De Adelaarpartij zou oprichten en dat het gedaan moest zijn met al die vreemdelingen in ons land. In het gesprek dat de directie, het CLB en de leerlingbegeleider met hem hadden, bleek dat ­enkele jongens van de school een besloten chatgroep op Facebook hadden die ze Rechtse alliantie van het KTA noemden, en waar ze dingen bespraken die véél verder gingen dan een fascistische partij starten.

Leerlingen dreigen met aanslag op klas nieuwkomers: “Klaar voor de strijd”

Oorlogswapens

Het chatverkeer dat de redactie kon inkijken, toont een praatclubje waarin foto’s werden gepost van jongens die stoer poseren in soldatenoutfit – “klaar voor de strijd” – en met oorlogs­wapens – nie focke me mij ik ben ­flaman. En ze hebben het over “vorte makakken, vint” bij een foto van een automatisch geweer.

Er is ook sprake van een aanslag op de OKAN-klas, de klas waar anderstalige kinderen worden opgevangen, doorgaans vluchtelingen die net zijn aangekomen in ons land. De leerlingen postten een foto van een volautomatische mitrailleur, die in een kleerkast staat. Iets verderop lezen we: “Die immigratie is te vergelijken met de verovering van een land. Hoe kan je daaraan beginnen? Met een fraulein te zoekn en veel blanke kinderen te maken. (...) als je ze uitroeit als onkruid en geen vijanden hebt, moet je je niet beschermen.

“Toen we dat vernamen, hebben we onmiddellijk de ­politie op de hoogte gebracht”, zegt Greet Verleye, de woordvoerster van de school. “We nemen dit heel ernstig. Als school doen we veel inspanningen om iedereen de kansen te geven die ze verdienen, ongeacht afkomst of achtergrond. Zulke taal druist in tegen ons beleid. En als dan nog wordt gedreigd met aanslagen en als wapens worden getoond, is het ­logisch dat we de ­politie inschakelen.”

Hard geschrokken

Politie en parket zijn intussen een onderzoek gestart. De jongens werden verhoord en bij een van hen – diegene die met de wapens poseerde – werd een huiszoeking gedaan. Daarbij werden wapens gevonden en legerkleding. “De vader van de betrokkene is een verzamelaar van wapens en heeft de ­nodige vergunningen. Er is geen inbreuk vastgesteld op de wapenwet”, klinkt het bij het Brugse parket. “Er zijn geen arrestaties verricht en niemand is voor de jeugdrechter geleid.”

Leerlingen dreigen met aanslag op klas nieuwkomers: “Klaar voor de strijd”

De volgende dagen zullen nog verhoren worden afgenomen, maar uit de eerste reacties van de betrokkenen blijkt dat ze vooral zelf heel hard zijn geschrokken en beseffen dat ze ver over de schreef gingen. De voorlopige conclusie van de speurders lijkt dat het gaat om uit de hand gelopen stoer­doenerij van enkele tieners met een kwalijke overtuiging.

Maar daarmee is de kous niet af. Het KTA beraadde zich dit weekend nog over welke sancties ze tegen de leerlingen nemen. “Voorlopig is nog niemand van school gestuurd. We kijken nog welke maatregelen volgen als alle elementen van het ­onderzoek gekend zijn”, zei Greet Verleye, afgelopen weekend. Intussen zijn de vijf leerlingen die deel uitmaakten van de chatgroep geschorst. Er is een weekend over gegaan en er is veel over gesproken”, zegt Greet Verleye ons maandag. “Het gaat om een preventieve en tijdelijke maatregel. In afwachting van het verdere onderzoek. Het leek ons geen goed idee om de leerlingen in tussentijd naar school te laten komen.”

De ouders en leerkrachten kregen ondertussen ook een brief van de schooldirectie. Daarin werd de situatie ook nog eens uit de doeken gedaan.

Het is al de tweede keer dat de school negatief in het nieuws komt. In oktober vorig jaar werd de stationsbuurt in ­Brugge geterroriseerd door een meisjesbende die zichzelf de ­Zehbi’s noemde. “Iedereen denkt dat die meisjes leerlingen van het KTA waren, maar dat klopt niet”, zegt Verleye. “Ze hebben in onze school ­gezeten, maar waren al weg toen ze die feiten pleegden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees