Eén verwent zijn kijkers al meteen op nieuwjaarsdag

Eén verwent zijn kijkers al meteen op nieuwjaarsdag

In het derde seizoen zien we vertrouwde gezichten als Dirk Van Dijck en Sien Eggers terug Foto: © VRT

Eén heeft een nieuwjaarscadeautje klaar: op 1 januari start het derde seizoen van Eigen Kweek. Dat de kijker daar tevreden mee zal zijn, lijdt geen twijfel. De reeks behoort met pieken van ruim 2,1 miljoen kijkers tot de populairste ooit. Bovendien belooft showrunner ­Philippe De Schepper dat Eigen Kweek zal ­eindigen met knal om niet licht te vergeten.

U heeft er even op moeten wachten, maar Eigen Kweek 3 komt eindelijk op tv. De derde reeks van zes afleveringen werd al in 2016 ingeblikt, maar bleef een tijdlang op het schap liggen. “Omdat series met internationale samenwerkingen voorrang moesten krijgen, maar ook om wat tijd te laten verstrijken tussen seizoen 2 en 3”, zo klinkt het bij de VRT.

Honger doet eten, al hoeft Eigen Kweek zich allicht geen zorgen te maken over kijkers. In het eerste seizoen klommen de kijkcijfers boven het miljoen en toen het tweede van dinsdag- naar zondagavond verhuisde, steeg Eigen Kweek zelfs enkele keren boven de 2 miljoen uit.

Nu keren de Welvaerts terug naar dinsdag, maar daar maakt Philippe De Schepper, de man die de saga rond de West-Vlaamse wietfamilie Welvaert bedacht, zich geen zorgen over. “De acteurs vinden dit laatste seizoen alvast het beste van de drie en ook de kijker zal merken dat er behoorlijk wat nieuws te ontdekken valt. Ik kan ook al verklappen dat we er met een knal uitgaan. Eigen Kweek krijgt een definitieve afronding. Inclusief een epiloog waarin we vertellen hoe het de Welvaerts verder vergaat.”

Anders dan de vier, vijf jaar die in het verhaal verstreken waren tussen seizoen 1 en 2, zal Eigen Kweek nu de draad oppikken bij de cliffhanger van de vorige reeks. “Chantal (de agente gespeeld door Maaike Cafmeyer, nvdr.) heeft door dat de Welvaerts wel degelijk marihuana hebben geteeld. Daardoor is het uit met de goede verstandhouding met de familie. Ze start haar eigen onderzoek, maar wordt gedwarsboomd door een nieuwe commissaris.”

Dat wordt een rol voor Peter Van den Begin. “We hebben Peter niet zomaar gekozen. Omdat we de gimmick van het steenkolenengels van Frank (Wim Willaert, nvdr.) niet nog eens wilden uitspelen, zoeken we de Babylonische spraakverwarring elders. Van den Begin is een Antwerpenaar die in het politiebureau het Algemeen Nederlands wil invoeren. Het Antwerps, dus. In het hart van West-Vlaanderen is dat om problemen vragen.”

Het wordt allemaal nog een stuk ­erger wanneer enkele Franstalige sujetten de Westhoek onveilig komen maken in een verhaallijn die De Schepper nog niet kan onthullen. “Ik kan wel vertellen dat de West-Vlamingen met hun slechte Frans dan maar Engels spreken met die Walen, en dat zorgt voor een hilarische ­chaos.”

Minder prettig is dat een van de acteurs die een Franstalig personage speelt, ondertussen is overleden. “Serge Larivière, de man uit de Kriek Belle-Vuereclames overleed in september op z’n zestigste. Op het einde van de eerste aflevering zullen we een in memoriam toevoegen.”

Shit on the knicker

In de derde reeks keren voorts de vertrouwde gezichten van vroeger terug. Sien Eggers, Dirk Van Dijck, Wim Willaert, Maaike Cafmeyer, Sebastien Dewaele, Liesa Naert en Rhoda Montemayor als Franks Filipijnse vrouw. Julita is in verwachting van een drieling, waardoor er spanningen ontstaan. Ook Steven (Dewaele) krijgt katten te geselen. Zijn vriendin Griet (Naert) blijkt zwanger. En ook nog eens de dochter van een onderzoeksrechter – gespeeld door Mathias Sercu – die de Welvaerts het vuur aan de schenen legt. Shit on the knicker, om het op z’n Franks te zeggen.

INFO

INFO

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees