Meisje met autisme geweigerd op ijspiste Aalst: "Ik heb zin om naar daar te gaan en die vent eens vast te pakken"

Meisje met autisme geweigerd op schaatspiste in Aalst. Video: TV Oost

Aalst -

De uitbaters van de ijspiste in Aalst hebben een autistisch meisje de toegang geweigerd. De 11-jarige Maité heeft een zware vorm van autisme en kan daardoor geen schaatsen dragen. De ouders van het meisje zijn heel kwaad en overwegen verdere stappen.

Papa Benny en mama Anneke zijn aangeslagen. Gelukkig beseffen dochters Maité (11) en Nienke (9) niet wat er is gebeurd. Beide meisjes zijn zwaar autistisch. Bij Maité is de aandoening zo zwaar dat ze voortdurend op haar tipjes loopt. Daarom werd haar de toegang tot de ijspiste in Aalst ontzegd door de uitbater. En dat terwijl ze alle voorgaande jaren wel op het ijs mochten. Het was het uitstapje van het jaar voor het gezin.

LEES OOK. Papa autistische meisjes kwaad op uitbater ijspiste want dochter mag niet zonder schaatsen ijs op: “Ze moet al zoveel missen”

“Het is nooit een probleem geweest”, stelt Benny. “Ze mocht met haar schoentjes op het ijs, terwijl dat ik ernaast liep.” Daarnaast zijn er plastic ‘steunen’ in de vorm van pinguïns die helpen om recht te blijven staan op het ijs. Maar de uitbater wilde het niet horen, zegt Benny. Ook niet toen de papa foto’s van eerdere jaren van zijn dochter op het ijs liet zien. “Sorry, het maakt niet uit. Jullie komen er niet op.”

De ouders voelen zich gediscrimineerd. “Ik ben echt razend”, stelt Benny. “Ik heb zin om naar daar te gaan en die vent vast te pakken, maar dat brengt niks op, hé. Het enige wat we willen is dat ze terug op de schaatsbaan mogen zoals elk jaar. Blijkbaar is het: nieuwe eigenaars, nieuwe regels.”

En dat klopt ook. Er zijn dit jaar nieuwe uitbaters die blijkbaar iets strenger zijn. De uitbater benadrukt dat het uit veiligheidsoverwegingen niet toegelaten is om met gewone schoenen het ijs op te gaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees