Pastoor Jan (90) haalt fors uit naar zijn ‘werkgever’: “De Kerk is verkeerd bezig”

Kortenaken -

Pastoor op rust Jan Berghmans wordt op 29 december 90 jaar. Hij wil zijn parochianen nog één keer ontmoeten en nodigt hen daarvoor uit op zijn viering. Tegelijk brengt de man twee boeken uit, waarin hij de Kerk, zijn ‘werkgever’, scherp veroordeelt.

Pastoor Jan Berghmans werd bijna 90 jaar geleden geboren in Balen en werd op 12 april 1953 tot priester gewijd in Mechelen. Datzelfde jaar ging Berghmans nog als leraar aan de slag in het Sint-Pieterscollege in Leuven én werd hij benoemd tot onderpastoor in de Sint-Amorparochie van Kortenaken.

“In 1973 werd ik pastoor van de parochie Sint-Germanus Miskom en drie jaar later werd ik ook definitief pastoor van Kortenaken en dus verantwoordelijk voor twee parochies”, vertelt de hardhorige pastoor die niet meer zo mobiel is. In 2004 ging hij met pensioen.

Parochianen nog eens zien

Een jaar voordien werd Jan Berghmans nog uitbundig gevierd voor zijn gouden priesterjubileum. En nu is er opnieuw een viering, op zaterdag 29 en zondag 30 december, dit keer voor zijn 90ste verjaardag. Priester Berghmans wil bij die gelegenheid zijn parochianen nog eens ontmoeten.

Ondanks zijn gezegende leeftijd, bleef Jan Berghmans al die jaren actief. Zolang zijn gezondheid het toeliet meewerkend priester in de federatie Bekkevoort. Hij droeg nog wekelijks de mis op in de rusthuizen van Bekkevoort en Kortenaken, en zieken bezoeken aan huis bleef een wekelijkse bezigheid.

Priester Berghmans heeft zich als priester nooit helemaal de mond laten snoeren door de Kerk. “Ik heb nooit mooi in de pas gelopen”, zegt hij daar zelf over. En de man zet zijn woorden kracht bij met twee nieuwe boeken van zijn hand. "Ik was vroeger ook iemand die mooi in het rijtje van de Kerk liep", zegt Berghmans. "Niemand durft iets te zeggen binnen de Kerk, maar ik heb de opdracht gekregen actie te voeren. Dat doe ik met mijn nieuwe boeken." 

Celibaat afschaffen

Daarin pleit hij onder meer voor het afschaffen van het celibaat. “Dat is de oorzaak van alle miserie binnen de Kerk”, aldus Berghmans. “Euthanasie, seksualiteit, homoseksualiteit moeten aanvaard worden. In de 25 boeken die ik al schreef, draag ik Gods boodschap van liefde uit en maak ik mijn stellingen duidelijk. Daarmee wil ik bewijzen dat de Kerk verkeerd bezig is en blijft.”

“Nooit hadden de Kerk of de bedienaars ervan zich boven de mensen mogen stellen. We zijn immers allemaal gelijk”, aldus de gedreven priester.

Borden naast doodskist

Pastoor Jan Berghmans liet alvast twee borden maken die tijdens zijn uitvaart naast zijn doodskist moeten prijken. Daarop maakt hij zijn boodschap nog eens duidelijk. “Nog voor ik sterf, moet er een petitie komen in Vlaanderen, gericht aan de paus, in verband met mijn visie over de toekomst van de Kerk”, besluit de priester. “En als de Kerk mij veroordeelt, is ze zelf ketters.”

Corrigeer

NIEUWS