Weinig buit, veel schade: inbrekersbende heeft het op scholen gemunt en gaat wel erg brutaal te werk

In VBS Het Leeuwke in Leeuwergem haalden de inbrekers alle klaslokalen overhoop en braken ze alle kasten open. Foto: dvp

Zottegem / Zwalm / Horebeke -

Inbrekers hielden afgelopen weekend lelijk huis in zes scholen in de Vlaamse Ardennen. Telkens bleef de buit beperkt, maar de daders gingen wel zeer driest te werk waardoor de kosten van de schade hoog oplopen.

De Vrije Basisschool Hundelgem was zondagnamiddag de eerste school die aan de alarmbel trok. Inbrekers gingen met 300 euro aan de haal nadat ze een buitendeur en vier binnendeuren forceerden. In de loop van de avond raakte bekend dat in de nacht van zaterdag op zondag ook de Vrije Basisschool in De Decoenestraat in Munkzwalm, de Vrije Basisschool in Sint-Maria-Latem en Vrije Basisschool 2geltje in Horebeke dieven over de vloer hadden gekregen. De modus operandi was telkens zeer vergelijkbaar. De inbrekers waren enkel geïnteresseerd in geld, dure elektronische apparaten lieten ze onaangeroerd.

Eenmaal in het schoolgebouw gingen ze telkens op zoek naar het secretariaat. Vermoedelijk omdat ze dachten dat daar het meeste geld te rapen viel en ook de sleutels van de andere lokalen bewaard werden. De buit bedroeg nooit meer dan een paar honderd euro, maar de kosten van de schade die werd aangericht lopen veel hoger op.

Drieste werkwijze

In de gebouwen van de Vrije Basisschool in Sint-Maria-Latem is de schade vermoedelijk het grootst. De inbrekers viseerden er de eerste verdieping met de kantoren van het aangrenzende tehuis Ruyskensvelde. “Waarschijnlijk zijn ze via de grote poort langs de straatkant op de speelplaats geraakt”, vertelt schoolverantwoordelijke Johan Meirhaeghe. “Daar hebben ze de buitendeur van de gebouwen van Ruyskensvelde geforceerd en zodra ze binnen waren, zijn ze zeer driest te werk gegaan. Ze wisten de binnendeuren open te duwen, kasten werden opengebroken en de inhoud werd rondgestrooid. Een deur hebben ze zelfs kapot geschopt om binnen te geraken. Ze waren duidelijk enkel geïnteresseerd in geld. Computers, schermen... alle elektronische toestellen bleven onaangeroerd. Ik weet niet precies hoeveel de buit bedraagt, maar veel meer dan een paar honderd euro zal het niet zijn.”

Geldkoffer weg, beamers niet

Ook in 2geltje in Horebeke en de basisschool in Munkzwalm werd heel wat schade aangericht, maar daar werd volgens de eerste vaststellingen geen buit gemaakt. Maandagochtend kwamen er nieuwe meldingen van inbraken in scholen, deze keer in Zottegem. In Vrije Basisschool Het Leeuwke werd zoals in de andere scholen heel wat schade aangericht, maar was er volgens de eerste vaststellingen geen buit. In Vrije Basisschool De Vlinder op de Penitentenlaan in Velzeke hadden de inbrekers meer succes. “Op mijn bureau werd de inhoud van een geldkoffer gestolen, zo'n 300 euro”, zegt directeur Wim Vanommeslaeghe. “De opbrengst van onze quiz van vrijdagavond hebben ze gelukkig niet gevonden. Het is opvallend dat ze niet geïnteresseerd waren in de drie beamers op mijn bureau. Die zijn samen gemakkelijk een paar duizend euro waard.”

Een team van de technische recherche kwam maandag langs in de scholen voor een sporenonderzoek en om een proces-verbaal op te stellen, voorlopig is er nog geen spoor naar de daders.

Corrigeer

NIEUWS