Franse president Macron belooft stijging minimumloon na zware protesten van ‘gele hesjes’

Franse president Macron belooft stijging minimumloon na zware protesten van ‘gele hesjes’

Foto: Belga

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een televisietoespraak maatregelen beloofd na weken van gewelddadige protesten. Zo zal onder meer het minimumloon met 100 euro per maand worden opgetrokken. Dat zal de werkgevers niets kosten, zo zei hij maandagavond in een dertien minuten durende televisietoespraak over de eisen van de ‘gele hesjes’, maar alles samen zou het de staat wel 8 à 10 miljard euro kosten.

De Franse president noemde de woede van de demonstranten groot. “En vaak legitiem”, zei hij. Daarom komt Macron de ‘gilets jaunes’ opnieuw tegemoet met enkele maatregelen.

Zo zal het minimumloon vanaf 2019 met honderd euro per maand verhoogd worden. Een geplande belastingverhoging voor gepensioneerden met een laag inkomen wordt afgevoerd, terwijl werkgevers gevraagd wordt om hun werknemers een speciale eindejaarsbonus te geven, die zal vrijgesteld worden van belastingen en sociale lasten.

Geen U-bochten

“We zullen sterke maatregelen nemen, door de belastingen sneller te verlagen, onze uitgaven onder controle te houden, maar niet met U-bochten”, verklaarde Macron. Een rijkentaks herinvoeren is voor hem geen optie. Wel wil hij werk maken van de strijd tegen belastingfraude.

Macron erkent dat vele mensen ontevreden zijn over hun levensomstandigheden en het gevoel hebben dat niemand naar hen luistert. De voorbije achttien maanden heeft zijn regering de malaise van de voorbije veertig jaar niet kunnen rechttrekken, zegt hij.

Franse president Macron belooft stijging minimumloon na zware protesten van ‘gele hesjes’
Foto: Hans Lucas

Protesten

De Franse president zoekt al een tijdje wanhopig een uitweg uit de politieke crisis die ontstond door de sociale onrust van de voorbije weken. Onder meer in Parijs mondde die uit in regelrechte straatgevechten en vandalisme.

Opnieuw veroordeelde Macron het geweld. Alle middelen zullen ingezet worden om de openbare orde te herstellen, zei hij. Woede is nooit een excuus om de politie aan te vallen en winkels te plunderen. Zo’n gedrag bedreigt de vrijheid in Frankrijk, aldus Macron.

Deze vier maatregelen kondigde Macron aan:

- Het minimumloon stijgt met 100 euro netto per maand - een maatregel waar minister van Arbeid Muriel Pénicaud zich nog tegen verzet had omdat dit jobs zou vernietigen.

- Vanaf januari moeten geen sociale bijdragen of belastingen meer betaald worden op de overuren - een maatregel die president Nicolas Sarkozy had ingevoerd maar François Hollande weer afvoerde en normaal in september 2019 van kracht zou worden.

- Alle bedrijven die de ruimte hebben, kunnen een eindejaarspremie uitbetalen aan hun werknemers waarop ze geen sociale bijdragen of belastingen moeten betalen.

- Gepensioneerden die minder dan 2.000 euro ontvangen, moeten vanaf januari de verhoogde sociale bijdrage niet meer betalen.

8 à 10 miljard

De maatregelen zouden tussen de 8 en 10 miljard euro kosten, zo kondigde staatssecretaris Olivier Dussopt aan bij BFMtv. De details zouden later deze week aan het parlement worden voorgelegd, maar het blijft onduidelijk of Frankrijk zijn begrotingstekort in 2019 onder de 3 procent van het bbp kan houden. De Europese Commissie kondigde maandagavond alvast aan “de impact van de maatregelen aandachtig te zullen bestuderen”, aldus vicevoorzitter Valdis Dombrovskis.

“We kunnen geen commentaar geven alvorens de maatregelen correct en gedetailleerd zijn meegedeeld”, zei hij nog. Volgens de Commissie moet elke onverwachte uitgave in de begroting gedekt zijn door een extra inkomst of een besparingsmaatregel.

Franse president Macron belooft stijging minimumloon na zware protesten van ‘gele hesjes’
Foto: Hans Lucas
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees