Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

In dit bedrijf staan er 45 jobs op de helling, terwijl er nog 30 vacatures ingevuld moeten worden

In dit bedrijf staan er 45 jobs op de helling, terwijl er nog 30 vacatures ingevuld moeten worden

De hoofdzetel van Barco op het Kennedypark te Kortrijk. Er dreigen 45 ontslagen te vallen. Foto: loh

Kortrijk / Zwevegem -

In twee bedrijven in de regio staan er maar liefst 60 jobs op de helling. Bij technologiereus Barco in Kortrijk vrezen 45 werknemers voor hun job. Tegelijkertijd zijn er wel 30 vacatures in het bedrijf. In Zwevegem slankt ook staaldraadproducent Bekaert af, daar werden vandaag 15 kaderleden ontslagen.

Barco kondigde eerder al een herstructurering aan die zou kunnen leiden tot een verlies van 240 banen. In ons land gaat het om 45 jobs. De onderhandelingen met de vakbonden verliepen naar eigen zeggen vrij gunstig.

De 45 afgedankte werknemers krijgen wel de kans om te solliciteren voor een andere toekomst in het bedrijf, want de technologiereus heeft nog dertig vacatures openstaan. “Wij hebben binnen het bedrijf nog dertig vacatures die we voor de buitenwereld on hold zetten”, zegt communicatiemanager Inge Govaerts van Barco. “Diegenen die straks geen job meer hebben, krijgen de kans om de vacatures in te vullen. Dat wil niet zeggen dat alle dertig jobs op die manier ingevuld zullen worden. Maar wij willen de competenties van mensen in ons bedrijf niet zomaar verloren laten gaan.”

Voordelen

Wie na een inloopperiode van vier maanden in de nieuwe job toch nog wil kiezen voor een vertrek met behoud van alle rechten, krijgt die kans. Voor medewerkers die Barco verlaten, zijn er extra voordelen. Zo krijgen ze onder meer de mogelijkheid om deels de timing te bepalen van het einde van de tewerkstelling bij het bedrijf, bijkomende financiële vergoedingen, een extra financiële inspanning voor 55-plussers en outplacementbegeleiding.

Naast de ontslagen binnen het bedrijf zijn het aantal consultancybedrijven ook getroffen. “We hebben dat aantal al in zekere mate afgebouwd en zoeken daarvoor expertise in eigen huis”, zegt Govaerts. “Met enkele andere bedrijven blijven we zeker samenwerken.”

Ook bij Bekaert

Ook staaldraadproducent Bekaert slankt af. Het bedrijf heeft met onmiddellijke ingang vijftien personeelsleden ontslagen. Het gaat om kaderleden die vanaf vandaag al mogen thuisblijven. Ze werkten allemaal in de vestigingen in Deerlijk en Zwevegem.

Het nieuws werd maandagochtend op een speciale ondernemingsraad bekendgemaakt. Afgelopen zomer al werden besparende maatregelen aangekondigd, als gevolg van de slechte cijfers die in diezelfde zomer bekend werden gemaakt. De vijftien ontslagen zijn de eerste kostenbesparende maatregelen. De 350 bedienden voelden het nieuws al aankomen en legden in september na het eerste individuele ontslag het werk neer.

Het beste van Enkel voor abonnees