Al zo’n tien vrouwen dienden een klacht in

Jonge tandarts (35) in de cel voor aanranden patiënten: “Hij wreef over mijn vagina terwijl ik in zijn stoel lag”

Jonge tandarts (35) in de cel voor aanranden patiënten: “Hij wreef over mijn vagina terwijl ik in zijn stoel lag”

W.D. werd opgepakt en verhoord. Vandaag moet hij voor de raadkamer verschijnen. Foto: RR

Damme -

Een 35-jarige West-Vlaamse tandarts zit in de cel. Hij wordt ervan verdacht vrouwelijke patiënten te hebben aangerand. De man zou hen betast hebben op het moment dat ze bij hem in de stoel lagen. Al zo’n tien vrouwen dienden een klacht in.

Professioneel ging het W.D. voor de wind. De 35-jarige jongeman is tandarts en heeft een goed draaiende praktijk in Damme, vlak bij Brugge. Op sociaal vlak zou hij echter moeilijk contacten kunnen leggen, zeker als het gaat om vrouwen. Volgens de verklaringen van zijn slachtoffers zou hij misbruik hebben gemaakt van zijn positie als tandarts toen ze bij hem in de stoel lagen. Verschillende vrouwen stapten naar de politie omdat hij hen op een ongeoorloofde manier had aangeraakt. De politie registreerde intussen al een tiental klachten.

De eerste klacht dateert van 2016, de laatste van mei 2017. “Hij wreef over mijn borsten en mijn vagina terwijl ik in zijn stoel lag”, aldus een slachtoffer. Sommige andere vrouwen spreken over “vreemde aanrakingen” terwijl hij in hun mond aan het kijken was.

Waarom het onderzoek vorige week plots in een stroomversnelling kwam, is niet duidelijk. De jonge tandarts werd vrijdag opgepakt en verhoord. Zijn advocaat, Tobias Valcke, wilde niet ­reageren, maar W.D. zou de beschuldigingen al gedeeltelijk hebben toegegeven en zit in de cel. Vandaag moet hij voor het eerst voor de raadkamer verschijnen. Die zal beslissen of zijn aanhouding al dan niet met een maand verlengd wordt.

Intussen graven de speurders verder. Zij willen nu nagaan of de tandarts mogelijk nog andere slachtoffers heeft gemaakt. Want de kans bestaat dat die niet allemaal naar de politie zijn gestapt.

Erkenning intrekken

Bij het Verbond der Vlaamse Tandartsen hebben ze geen weet van een klacht. De beroepsvereniging heeft een ethische commissie die zich in dergelijke zaken over de beschuldigingen moet buigen. “Maar in de tientallen jaren dat ik voorzitter ben, kreeg ik nog maar drie gelijkaardige klachten binnen”, zegt André Mestrum. “Bij klachten wordt nagegaan of de veiligheid van de patiënten wel gegarandeerd kan worden. In dit geval is dat ­terecht onduidelijk en kan iemands erkenning tijdelijk ingetrokken worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees