Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Stoffel Vandoorne is momenteel de populairste rijder van de Formule E… en dat komt hem goed van pas

Stoffel Vandoorne is momenteel de populairste rijder van de Formule E… en dat komt hem goed van pas

Komende zaterdag maakt Stoffel Vandoorne zijn debuut in de Formule E. De 26-jarige Rumbekenaar, die de vorige twee jaar in de Formule 1 actief was bij McLaren, rijdt er dit seizoen voor HWA Racelabs. Vandoorne heeft al meteen iets om naar uit te kijken: hij is momenteel duidelijk leider in het Fan Boost-klassement, en dat zal hem tijdens de eerste race van het seizoen erg goed van pas komen: de eerste vijf rijders in dat klassement krijgen immers een beetje extra vermogen dat ze kunnen gebruiken in de race.

Het idee achter de Fan Boost is heel simpel. Kijkers kunnen vanaf enkele dagen voor de race tot vlak voor de start stemmen uitbrengen op hun rijder naar keuze. De vijf rijders met de meeste stemmen zullen in de race wat extra vermogen krijgen, een boost die ze in totaal vijf seconden lang kunnen gebruiken. Wel of geen Fan Boost hebben, kan cruciaal blijken in de Formule E: het is de ideale manier om een inhaalmanoeuvre op poten te zetten en in het verleden werden daar al races door beslist.

De stemronde voor de eerste race van het jaar, de ePrix in Ad-Diriyah (Saudi-Arabië), werd maandag geopend. Hoewel er nog tot een kwartier voor de start van de race gestemd kan worden, lijkt Stoffel Vandoorne al zeker van zijn Fan Boost: onze jonge landgenoot verplettert momenteel de tegenstand met maar liefst 47 procent van de stemmen. Felipe Massa, de Braziliaan die 15 jaar in de Formule 1 reed en net als Vandoorne dit jaar debuteert, is de enige die een kleine bedreiging lijkt te kunnen vormen: Massa is tweede met 17 procent van de stemmen. Nummer drie Daniel Abt moet het doen met amper 6 procent. Jérôme d’Ambrosio, de tweede Belgische deelnemer, heeft voorlopig slechts 1 procent van de stemmen en is daarmee 15de van de 22 piloten.

Hoe stemmen, en hoe vaak?

De stemronde opent telkens de maandag voor een ePrix. U kunt vanaf dan in principe één keer per dag stemmen, maar door een slim trucje kan u dagelijks meerdere stemmen uitbrengen. Stemmen doet u op de officiële Formule E-website: indien u daar één keer met uw Twitteraccount inlogt en nog eens met uw Facebookaccount, kan u al twee stemmen indienen. Inloggen kan ook met Weibo, de Chinese variant van Facebook - al betwijfelen we of veel Belgen daar een account hebben. Tot slot kan u ook een stem uitbrengen door te tweeten: uw tweet moet openen met de hashtag #FANBOOST, gevolgd door een hashtag met de naam van de rijder waarop u stemt. Voor Stoffel Vandoorne en Jérôme d’Ambrosio zijn die hashtags respectievelijk #StoffelVandoorne en #JeromeDAmbrosio. U kan dus, als u dat echt wil en over een account bij Weibo beschikt, tot vier keer per dag stemmen.

De eerste ePrix van het seizoen in Ad-Diriyah wordt deze zaterdag gereden. De start is om 13 uur Belgische tijd en u kan de race live volgen op PlaySports. Indien u daar geen abonnement hebt, geen nood: kijkers kunnen ook terecht op het officiële YouTube-account van de Formule E, waar de race ook live wordt uitgezonden.

Het beste van Enkel voor abonnees