‘Dampoortmoord’: 30 jaar cel voor dader die ex-vrouw ombracht met 20 messteken

‘Dampoortmoord’: 30 jaar cel voor dader die ex-vrouw ombracht met 20 messteken

Foto: ARCHIEF

Gent -

De 44-jarige man uit Boom die in augustus 2016 zijn ex-vrouw op straat neerstak aan de Dampoort in Gent, is in beroep bestraft met 30 jaar cel. Hij bracht zijn vrouw op klaarlichte dag meer dan 20 messteken toe. De 31-jarige vrouw overleed twee dagen na de steekpartij aan haar verwondingen. In eerste aanleg kreeg hij 32 jaar cel, maar dat was geen wettige straf.

De steekpartij gebeurde op 28 augustus 2016 rond 14.20 uur aan de Koopvaardijlaan in Gent. De man stapte uit een wagen en liep op het slachtoffer af. De vrouw kreeg tussen de 20 en 30 messteken en werd in levensgevaar naar het ziekenhuis afgevoerd. De verdachte, de 44-jarige Salah E. uit Boom, werd op de avond van de feiten opgepakt. Hij werd toen aangehouden voor poging moord, maar omdat de vrouw twee dagen later aan haar verwondingen overleed, kregen de feiten de kwalificatie moord.

De feiten kaderden binnen de sfeer van intrafamiliaal geweld, zo bleek uit verder onderzoek. De vrouw was al een tijd op de vlucht voor haar ex en verbleef in een vluchthuis in Gent. Volgens haar familie had de man haar al verschillende keren bedreigd maar werd haar verhaal niet ernstig genomen. In eerste aanleg werd de man veroordeeld tot 32 jaar cel. Hij tekende beroep aan om een lichtere straf te bekomen. Hij ontkende altijd dat hij haar wou vermoorden. Maar dat geloofde het hof niet. “Het aanhoudende intrafamiliaal geweld zegt veel over de persoon en zijn houdingen tegenover zijn medemensen en zijn vrouw in het bijzonder.” De man zit ook in de hoogste categorie voor wat betreft risico’s op partnergeweld.

In eerste aanleg kreeg hij 32 jaar, maar dat bleek geen wettige straf. Het hof legde hem wel de maximumstraf op voor gecorrectionaliseerde moordzaken: 30 jaar. Een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank nadien, achtte het hof onnodig.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees