Klimboom moet vanaf volgende zomer voor kinderplezier zorgen

GNBC schenkt Kaukasische vleugelnoot aan Natuureducatief Centrum

Het NES, het groene educatieve park achter de bibliotheek van Destelbergen, heeft er een attractie bij. Dinsdagmiddag werd er een Kaukasische vleugelnoot in de drassige grond gepoot, een kanjer van liefst 7 meter waar vanaf volgende zomer vrolijk kan in geklommen worden door de jeugd. De "klimboom" werd mee gefinancierd door het ondertussen opgedoekte Groen - en Natuurbeschermingscomité (GNBC), dat 1.428 euro van zijn actief overdroeg aan de gemeente. Die paste nog eens evenveel bij voor het natuurlijke klimtuig.

Het Groen- en Natuurbeschermingscomité Destelbergen (GNBC) was actief in Destelbergen sinds 1972, maar een gebrek aan opvolging door de jongere generatie zorgde ervoor dat de overblijvende leden, waarvan enkele op hoge leeftijd, de vereniging opdoekten. Vanaf vandaag blijft het GNBC dus symbolisch aanwezig in het ondergewaardeerde educatieve park op de Dendermondesteenweg, vlak naast het gemeentehuis.  "We dragen de  boom ook op aan onze overleden leden", aldus voormalig voorzitter Jan Deheegher die samen met schepenen Elsie Sierens, André De Groote en Raymond Luyckx toezag op de aanplanting door de mensen van de groendienst van de gemeente. 

De Kaukasische vleugelnoot hield nu nog een deel van zijn schoonheid verborgen, maar moet volgende zomer al volledig tot zijn recht komen. In oktober staat hij op zijn mooist, met langwerpige gele bladeren, waar nootjes aanhangen. Maar de pterocarya fraxinifolia uit de okkernootfamilie moet vooral voor kinderplezier zorgen. De regelmatige takken staan laagjeswijs ingeplant op de boom, waardoor hij zich uitstekend leent als klimmateriaal voor avontuurlijke kids. In onze contreien vind je de boom, die oorspronkelijk uit China komt, wel vaker aangeplant in parken. Het exemplaar dat achter de bib de grond inging is een exoot uit de Kaukasus, ingevoerd via Nederland. Hij gedijt vooral op drassige grond. Momenteel is hij zeven meter hoog en al een achttal jaar oud. In volle groei kan hij zijn takken tot een breedte van 7 meter uitspreiden. 

 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio