Vakbonden voorspellen vrijdag stakingsgolf: “Gele hesjes hebben de mensen wakker geschud”

Vakbonden voorspellen vrijdag stakingsgolf: “Gele hesjes hebben de mensen wakker geschud”

Archiefbeeld: een piket bij Bpost. Foto: Photo News

Brussel -

Onvrede over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukte overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht zullen vrijdag tot een “stakingsgolf” leiden die over het land rolt, zo maken de vakbonden zich sterk.

De vakbonden zeggen “verrast” te zijn door de grote stakingsbereidheid bij de werknemers. Onder meer in de voedingsnijverheid zullen vrijdag heel wat bedrijven dicht zijn, zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. “Er zullen heel wat stakingen zijn in de voedingsnijverheid. Maar ook in de bewakingsbedrijven en de schoonmaak leeft het. Ik ben echt verrast door de stakingsbereidheid.”

Kop van Jut bij de werknemers zijn niet alleen de regering, maar ook de werkgevers. Het afspringen van het overleg over de zware beroepen wordt hen zwaar aangerekend. Daarbovenop komt de groeiende onvrede over de koopkracht. “De acties van de ‘gele hesjes’ hebben de mensen wakker geschud, kwaad gemaakt. De mensen zien overal prijsstijgingen, maar zien dat er bijzonder weinig in de plaats komt”, legt Stalpaert uit.

Stakingsgolf

Die groeiende onrust zal vrijdag te merken zijn in zowel het noorden als het zuiden van het land. “Een stakingsgolf” is op komst, zo voorspelt de socialistische vakbond.

In regio’s als Charleroi en Luik zal de stakingsbereidheid traditioneel groot zijn, maar ook in Vlaanderen zullen er veel bedrijven dicht gaan. Zo heeft het ABVV weet van acties in 75 Oost-Vlaamse bedrijven. Dat kan gaan van stakingen en stakingsposten tot de organisatie van extra ondernemingsraden en militantenconcentraties.

William Van Erdeghem, voorzitter van ACV Metea, bevestigt. Bedrijven als Volvo Cars en Volvo Trucks in Gent of Asco in Zaventem gaan in staking, zo maakt hij zich sterk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees