Lot van premier hangt af van stemming binnen eigen partij

Motie van wantrouwen tegen Theresa May: "Zal dat met alles wat ik heb betwisten. Wil mijn werk afmaken"

De Conservatieve Partij van Brits premier May zal woensdag stemmen over een motie van wantrouwen tegen haar eigen partijleider. Het lot van de premier hangt af van die stemming. Heeft ze niet meer het vertrouwen binnen haar partij, dan zal May ook als premier moeten aftreden. May zegt in een verklaring woensdagvoormiddag dat ze die motie van wantrouwen met "alles wat ze heeft zal betwisten".

Om een motie van wantrouwen te kunnen indienen, moesten er minstens 48 aanvragen voor zijn. Dat aantal van 48 handtekeningen - 15 procent van het totale aantal parlementsleden van de conservatieve partij - is intussen overschreden, waardoor er dus een vertrouwensstemming zal komen over het leiderschap van May. Aartsconservatief parlementslid Jacob Rees-Mogg diende in november als eerste een brief in waarin hij het vertrouwen in May opzegt. Daarna volgden er nog minstens 47 anderen, waardoor er nu dus 48 brieven zijn.  

Aftreden als premier

De parlementsleden zullen tussen 18 uur en 20 uur vanavond stemmen (Britse tijd: tussen 19 uur en 21 uur Belgische tijd). Als May de vertrouwensstemming binnen haar partij niet overleeft, zal ze moeten terugtreden als partijleider en zal ze zo automatisch ook moeten aftreden als premier. 

Maar ook als ze de stemming overleeft, wankelt de positie van May. Stemmen meer dan 100 partijgenoten tegen May, dan is het weinig waarschijnlijk dat ze nog kan verder functioneren. Wint ze het vertrouwen, dan kan er minstens één jaar geen stemming meer plaatsvinden.

Volgens het Britse Sky News zullen minstens 107 conservatieve parlementsleden May steunen. 

"Motie van wantrouwen betwisten met alles wat ik heb"

May zelf gaf woensdagochtend een verklaring als reactie op de vertrouwensstemming. Ze zegt dat ze de motie van wantrouwen met alles wat ze heeft zal betwisten. Ze zegt dat ze al jaren een trouwe partijsoldaat is, die de leiding van het land in handen heeft genomen. "Ik geloof in een conservatieve visie voor een betere toekomst. Dit is een cruciaal moment in onze geschiedenis, om onze grenzen, jobs en geld terug te nemen. De Britten willen dat we verder gaan. Dat is de prioriteit van de bevolking. Dat zou ook de prioriteit van de Conservatieve Partij moeten zijn." Zo stelde ze in een toespraak voor haar ambtswoning in Downing Street 10. "Een Brexit doorvoeren waarvoor is gestemd. Ik sta klaar om de job af te maken." Volgens May betekent het uitdagen van haar als partijleider een risico op het vertragen of mislukken van de Brexit. "Nu van leider veranderen, zet onze toekomst op het spel."

May zei ook nog dat "de Brexit binnen ons bereik ligt", en dat ze bij haar ontmoetingen met andere Europese leiders dinsdag vooruitgang had geboekt. 

Kritiek

De positie van May komt steeds meer onder druk te staan. De voorbije maanden kreeg ze al heel wat kritiek over het Brexit-proces, ook binnen de eigen partij. Toen de premier vorige maand de Brexit-deal sloot met Europa, gonsde het van de geruchten dat de harde Brexiteers onder leiding van Jacob Rees-Mogg en Boris Johnson een coup tegen haar zouden plegen. May stelde een stemming in het Britse Lagerhuis over het Brexit-akkoord maandag nog voor onbepaalde tijd uit.

May is sinds de zomer van 2016 eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, net nadat het land in een referendum stemde om de EU te verlaten. 

Play

bekijk ook

Entree van May bij Merkel gaat de mist in

 

 

Gollem steekt de draak met Britse premier Theresa May

 

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees