Coca-Cola Gent investeert 100 miljoen in machines en robots (maar helaas schept dat geen nieuwe jobs)

Coca-Cola Gent investeert 100 miljoen in machines en robots (maar helaas schept dat geen nieuwe jobs)

Foto: fvv

Gent -

De Coca-Cola fabriek in Zwijnaarde begint volgende maand aan de bouw van een nieuwe, volautomatische blikjeslijn. Als sluitstuk van een investering van 100 miljoen euro in nauwelijks drie jaar is dat het bewijs van een blakende gezondheid en van vertrouwen in deze vestiging. Helaas levert dat niet één nieuwe werknemer op.

“Wij hebben even veel robots als een autofabriek”, liet plantmanager Bernard Santens zich gisteren ontvallen tegenover Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en schepen van Economie Mathias De Clercq (Open VLD) tijdens de rondleiding door de fabriek op de Zwijnaardsesteenweg.

De hoogtechnologische manier waarop per uur 66.000 blikjes worden gevuld met diverse frisdranken, en vuile flesjes worden gesorteerd en gewassen voor recyclage, is inderdaad best indrukwekkend.

“Deze fabriek heeft sinds 2015 100 miljoen euro geïnvesteerd”, aldus Eva Lefevre van Coca-Cola. “Voor de nieuwe blikjeslijn, waaraan we in januari beginnen te bouwen en die in het najaar operationeel zal zijn, wordt nog eens 27,9 miljoen uitgetrokken.”

Die lijn zal nog sneller blikjes kunnen vullen met Coca-Cola, Fanta, Sprite, Minute Maid en nog negen andere merken – ongeveer vijfendertig stuks per seconde. Dat gebeurt volautomatisch. Operatoren moeten enkel controleren of de machines hun werk goed uitvoeren.

Opvallend is dat deze gigantische investeringen niet betekenen dat er ook personeel bij komt. Het aantal werknemers in Zwijnaarde blijft stabiel op 402: 252 in de productie en 150 in de distributie en levering.

Ook de ingebruikname van een nieuwe lijn zal dat aantal niet doen groeien.

“Het is mede dankzij de inzet van het personeel dat we deze investeringen kunnen doen”, is de reactie van manager Santens.

Strijd tegen zwerfvuil

Toekomstig burgemeester ­Mathias De Clercq loofde het vertrouwen dat Coca-Cola nu al vijftig jaar lang stelt in onze stad.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois prees het engagement van het bedrijf. “In het zomerakkoord besliste de Vlaamse regering om tegen 2025 95 procent van alle huishoudelijke drankverpakkingen in te zamelen. Het verheugt mij dan ook dat Coca-Cola als een van de trekkers in deze sector zich ertoe engageert om tegen 2025 100 procent van al zijn verpakkingen in Europa in te zamelen.”

Coca-Cola Gent investeert 100 miljoen in machines en robots (maar helaas schept dat geen nieuwe jobs)
Ook Mathias De Clercq en Geert Bourgeois ontsnapten voor de rondleiding niet aan strenge hygiënische maatregelen. Foto: fvv

Gisterochtend onthulde Bourgeois de recyclageboodschap waarmee tien vrachtwagens van Coca-Cola voortaan zullen rondrijden. In grote witte letters staat op het rode dekzeil van de opleggers: “Ook onderweg houden we het proper. Samen tegen zwerfvuil.” Die slogan gaat vergezeld van het recyclagesymbool.

Een dergelijke boodschap komt ook op dopjes van frisdrankflessen en tegen eind 2025 moeten alle reclamespotjes van het bedrijf ermee eindigen.

Lees meer over het recyclageplan van Coca -Cola.

Daarnaast neemt Coca-Cola engagementen op andere vlakken, aldus Geert Bourgeois: minder suikers en calorieën in de drankjes, een geringer waterverbruik, een broeikasgasreductie met 50 procent en het gebruik van 100 procent hernieuwbare energie. Op ethisch vlak belooft Coca-Cola geen reclame te maken voor kinderen onder de twaalf jaar, enkel met correct ontgonnen grondstoffen te werken en minimaal 40 procent vrouwen op te nemen in het management.

Uitbreiden

De geplande nieuwe productielijn voor blikjes wordt de zesde in Zwijnaarde. Er bestaan al twee bliklijnen, twee briklijnen (voor sappen) en een flessenlijn.

Coca-Cola Gent investeert 100 miljoen in machines en robots (maar helaas schept dat geen nieuwe jobs)
Een van de vijf productielijnen in de plant in Zwjnaarde. Volgend jaar komt er een zesde bij. Foto: fvv

Coca-Cola wil in Zwijnaarde ook zijn opslagruimte van 17.000 palletten (het equivalent van 725 vrachtwagens) uitbreiden.

“Daarover lopen gesprekken met de Stad Gent”, is het enige wat men daarover kwijt wil.

Gent is met Antwerpen en Chaudfontaine de enige fabriek in België die Coca-Cola-dranken maakt en bottelt. Alle drankjes die in Gent worden gemaakt, zijn bestemd voor binnenlands gebruik. Vorig jaar werd in Gent 209,5 miljoen liter aan drankjes geproduceerd.

Geheime recept

Het geheime recept van Coca-cola is ook in de gentse fabriek door niemand gekend. “de ingrediënten worden hier geleverd”, zegt manager Bernard Santens. “Maar wij weten niet wat die zijn. Wij krijgen enkel precieze instructies over hoe we die moeten mengen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio