Arbeiders zwaargewond bij afbraak zendmasten in Middelkerke

Arbeiders zwaargewond bij afbraak zendmasten in Middelkerke
Oostende / Middelkerke -

Bij het afbreken van zendmasten in Middelkerke is woensdagmiddag een ernstig arbeidsongeval gebeurd. Dat meldt de West-Vlaamse afdeling van het arbeidsauditoraat Gent. Een 23-jarige man uit Heist-op-den-Berg raakte hierbij zwaargewond.

In Middelkerke zijn deze week de afbraakwerken gestart van zeven zendmasten. De masten zijn tot 65 meter hoog, en dienden destijds voor de scheepvaartradio Oostende. Vorig jaar werden ze nog te koop aangeboden, maar omdat er geen interesse was, besliste voormalig minister van Defensie Sander Loones recent om ze af te breken.

Bij de ontmanteling van de vierde mast, rond 11. 45 uur, liep het woensdagmiddag fout. Om nog onduidelijke oorzaak kantelde de mast plots. Op dat moment waren twee arbeiders vastgeklikt aan de zendmast om de kabels van de kraan vast te maken. Zij stortten met de kraan mee naar beneden. “De arbeiders waren nog steeds vastgeklikt op de grond toen we ter plaatse kwamen. We hebben een stuk van de mast moeten knippen met het materiaal waarmee we normaal wagens opensnijden om hen te bevrijden”, zegt brandweerkapitein Frank Ureel.

Het arbeidsongeval gebeurde rond 11.45 uur in de duinen in Middelkerke. Daar waren arbeiders bezig met het afbreken van oude radiozendmasten. Twee arbeiders uit Heist-op-den-Berg maakten tijdens die werken een valpartij. Een 23-jarige man raakte zwaargewond en werd met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Ook zijn 21-jarige collega raakte gewond, maar het slachtoffer is bij bewustzijn.

Volgens de eerste vaststellingen droegen de arbeiders valbeveiliging. Toch raakten ze zwaargewond en werden ze minutenlang ter plaatse verzorgd door het medische urgentieteam. Ze werden vervolgens met de MUG-helikopter en een ziekenwagen overgebracht naar het AZ Sint-Janziekenhuis in Brugge.

De dienst Toezicht Welzijn op het Werk zal onderzoeken of de veiligheidsvoorschriften gerespecteerd werden. De precieze oorzaak van het ongeval is voorlopig nog onduidelijk. De site is in beslag genomen voor verder onderzoek. Het arbeidsauditoraat van Brugge moet achterhalen wat er precies is fout gelopen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees