Bo Van Spilbeeck (59) heeft geslachtsoperatie achter de rug: “Heel goed verlopen”

© ISOPIX

In haar transitie tot vrouw heeft VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck (59) al verscheidene chirurgische behandelingen achter de rug. En nu heeft ook de meest ingrijpende operatie plaatsgevonden, vertelde ze woensdag op Qmusic.

nadb,ehu

Sam en Heidi van Qmusic belden Bo woensdag op omdat haar naam als meest gezochte op Google uit de bus kwam. Internetgigant Google maakt ieder jaar zo’n lijstje van de populairste zoektermen bekend. “Heel fijn”, vindt Bo. “Omdat ik hoop dat mijn verhaal andere mensen kan inspireren. Mensen die met dezelfde gevoelens zitten en daar vragen over hebben. Ook mensen die helemaal niets over het onderwerp wisten en daar nu misschien een andere kijk op hebben. Missie geslaagd dus.”

Geslachtsoperatie

Sam vroeg ook hoe het inmiddels met Bo gaat. Uitstekend, zo wist ze te vertellen. “Het gaat heel goed. Ik ben nog even thuis en kom pas terug na Nieuwjaar. Ik herstel van dé operatie. En die is heel goed verlopen. Ik ben soms nog een beetje moe, maar het gaat elke dag beter.”

“Dé beruchte geslachtsoperatie is dus gebeurd. Het ziet er allemaal mooi uit en ik ben nog aan het herstellen”, vertelt ze nog. “Ik probeer alles een beetje rustig aan te doen nu, maar ik ben ook aan mijn boek bezig dat eind februari moet uitkomen. En dat begint toch dichtbij te komen, want het manuscript moet vijf à zes weken eerder al binnen zijn.”

“Waanzin”

“Het is het zotste jaar geweest uit mijn leven”, blikt Bo terug op 2018. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit had gedacht dat het zo zou verlopen, toen ik mijn beslissing bekendmaakte aan het grote publiek. Ik dacht wel dat er misschien een week of twee wat fuzz zou rond zijn, maar ging ervan uit dat dat daarna wel zou gaan liggen. Maar nu zijn we aan het einde van het jaar en het is eigenlijk nooit gaan liggen. Dat is echt waanzin.”

© Cathérine

“Wat ik heel fijn vind: zelf had ik verwacht dat er een hoop negatieve dingen over mij zouden gezegd en geschreven worden, maar dat valt bijzonder goed mee”, gaat de journaliste verder. “Er zullen altijd mensen zijn die er het hunne van denken, maar over het algemeen krijg ik eigenlijk alleen maar positieve reacties. Mensen die mij steunen, mensen die mij als voorbeeld zien. Niet alleen voor transgenders: ook heel veel jonge holebi’s hebben me al gecontacteerd en zeggen: Door wat jij hebt gedaan, heb ik durven te zeggen dat ik als meisje op meisjes val of als jongen op jongens. Dat vind ik fijn, dat iedereen zichzelf kan zijn en dat ook kan uiten.”

“Ik heb het geluk gehad van in een fijne mediaomgeving te zitten en collega’s, ook van andere mediagroepen, hebben dat heel positief opgenomen. Maar ik weet uit getuigenissen dat dat voor sommige anderen, in andere beroepscategorieën, heel wat minder evident is.”

Outing

Begin dit jaar maakte Bo Van Spilbeeck, toen nog Boudewijn, zelf bekend dat ze voortaan als vrouw door het leven wilde gaan. “Dit zal bij velen als totaal onverwacht overkomen, maar voor mij en mijn omgeving is het dat niet”, schreef ze toen in een persoonlijke boodschap.

Een evidente beslissing was het niet. Integendeel: terwijl Bo een halve eeuw geleden al besefte dat ze een meisje wou zijn, duurde het tot eind januari om dat officieel en ook meteen voor heel Vlaanderen te verkondigen. “Ik was zenuwachtig”, klonk het. “Ik ben hier al maanden mee bezig. Het is dus vooral een bevrijdend gevoel dat ik het nu eindelijk openbaar gemaakt heb en kan gaan werken als de persoon wie ik ben.”

© vtm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer