Vanavond start het WK darts: wie zijn de favorieten? Wat kunnen de Belgen? En mogen er ook vrouwen meedoen?

Vanavond start het WK darts: wie zijn de favorieten? Wat kunnen de Belgen? En mogen er ook vrouwen meedoen?

Michael Van Gerwen Foto: AP

Vanavond wordt in het Londense Alexandra Palace het 26e PDC World Darts Championship op gang gegooid. Aan het wereldkampioenschap darts, waarvan de finale op 1 januari plaatsvindt, nemen twee landgenoten deel. Kim Huybrechts en Dimitri Van den Bergh. Die laatste haalde vorig jaar de kwartfinale en gidst ons door het toernooi.

Wat is het?

Het PDC World Darts Championship is het belangrijkste dartstoernooi van het jaar. Het is het officiële WK van de meest prestigieuze en sterkste dartsbond ter wereld. De beste 96 darts-spelers van de Professional Darts Corporation nemen er aan deel, dat zijn er 24 meer dan vorig jaar. De finale wordt gespeeld op 1 januari. De winnaar krijgt een cheque van 500.000 Britse pond, zo’n 560.000 euro. Het toernooi wordt uitgezonden in meer dan 100 landen ter wereld. In België kan je de matchen bekijken op Play Sports.

Hoe ging het vorig jaar?

Vorig jaar stal onze landgenoot Dimitri Van den Bergh de show op het WK. De toen amper 23-jarige Merksemnaar - regerend wereldkampioen bij de jeugd - stootte tot ieders verrassing door tot de kwartfinales en verloor toen bijzonder nipt met 5-4 van Rob Cross. Die kroonde zich uiteindelijk al even verrassend voor het eerst tot wereldkampioen door in de halve finales titelverdediger Van Gerwen te kloppen en vervolgens ook nog eens in de finale de vloer aan te vegen met dartslegende Phil Taylor. Voor zestienvoudig wereldkampioen Taylor was het ook de laatste match uit zijn carrière.

Wie zijn dit jaar de favorieten?

Phil Taylor is er dit jaar dus niet meer bij, maar ook zonder de beste darter aller tijden blijft het deelnemersveld indrukwekkend. Topfavoriet is - ook voor Van den Bergh - Taylors troonopvolger Michael van Gerwen. De Nederlandse nummer één van de wereld werd al wereldkampioen in 2014 en 2017. In de jaren daartussen was het WK een prooi voor Gary Anderson. De Schot is uitstekend op dreef en lijkt de belangrijkste uitdager voor Van Gerwen. Anderson zit wel in dezelfde tabelhelft als Van Gerwen en kan de Nederlander al treffen in de halve finales. Dan moet Van Gerwen in de achtste finales wel voorbij Raymond van Barneveld, die andere Nederlandse dartsgod. Voor vijfvoudig wereldkampioen Van Barneveld wordt het zijn voorlaatste WK, omdat “hij voelt dat hij het niet meer kan bijbenen” (lees meer).

Dimitri Van den Bergh noemt ook Gerwyn Price als belangrijke outsider. De Welshman won een maand gelden nog het prestigieuze Grand Slam of Darts door in de finale Gary Anderson te verslaan. En uiteraard is er ook nog titelverdediger Rob Cross, die in zijn tabelhelft geen last heeft van Van Gerwen of Anderson maar hopeloos uit vorm is.

Wat mogen we verwachten van de Belgen?

Dimitri Van den Bergh is met zijn 24 jaar nog relatief jong in de dartswereld. De ervaring van zijn kwartfinale van vorig jaar moet hem helpen om dit jaar minstens even goed te doen. Zijn eerste ronde tegen de Amerikaan Chuck Puleo (op dinsdag 18 december) zou alvast geen probleem mogen zijn. In de tweede ronde wacht Jonny Clayton, nummer vijftien op de tabel. Een eerste uitdaging, maar een haalbare kaart. In een mogelijke achtste finales krijgt Van den Bergh een kans op revanche tegen Rob Cross. Van den Bergh volgde zichzelf dit jaar op als wereldkampioen bij de jeugd en pakte in zijn carrière al de scalp van zowat de volledige wereldtop, waaronder dit jaar die van Van Gerwen voor meer dan 20.000 fans in het voetbalstadion van Schalke 04.

De 33-jarige Kim Huybrechts is de tweede Belg op de hoofdtabel. ‘The Hurricane’ knalde bij zijn debuut in 2012 meteen naar de kwartfinales op het WK. Twee jaar geleden botste hij in de achtste finales op Phil Taylor. Huybrechts is bezig aan een minder seizoen, maar trekt naar eigen zeggen zonder stress naar het WK. Huybrechts moet het woensdag 19 december in zijn eerste match opnemen tegen de winnaar van het duel tussen de Schot Robert Thornton en de Zweed Daniel Larsson. Doenbaar. Een derde ronde tegen twaalfde reekshoofd Dave Chisnall wordt lastiger.

Waar wordt het gespeeld?

Sinds 2008 vindt het WK darts plaats in het Alexandra Palace in Londen. “Ally Pally” - zoals het in volksmond wordt genoemd - kent u misschien ook als thuishaven van de Masters snooker. In tien jaar tijd is het Alexandra Palace uitgegroeid tot een iconische zaal in het darts. De uitgelaten sfeer van duizenden dartsgekke kelen die “Let’s Play Darts!” of “One Hundred and Eighty!” brullen is uniek.

Mogen er ook vrouwen meedoen?

Jazeker. In het verleden kregen vrouwen al wel eens een wildcard, maar dit jaar konden twee vrouwen zich plaatsen via kwalificatietoernooien. Een primeur. Anastasia Dobromyslova en Lisa Ashton, allebei meervoudig wereldkampioen bij de andere dartsbond BDO, veroverden een plaats op de hoofdtabel. Ashton treft vanavond al de Nederlander Jan Dekker.

Ashton en Dobromyslova zijn de enige vrouwen die we op het podium van het Alexandra Palace zullen zien want begin vorig jaar besliste PDC om ‘walk-on girls’ - de dames die de spelers naar het podium begeleiden - te schrappen (lees meer).

Herbekijk hieronder de WK-finale van vorig jaar.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.