Drie paarden dood, één ruiter zwaargewond: “Menner is de schuldige”, zegt politierechter, “want paard en koets zijn een voertuig”

Drie paarden dood, één ruiter zwaargewond: “Menner is de schuldige”, zegt politierechter, “want paard en koets zijn een voertuig”

Een paard dat een koets trok sloeg in paniek en stortte in een zes meter diepe gracht. Het sleurde in zijn val twee andere paarden mee en een ruiter. De drie paarden waren op slag dood, de ruiter zwaargewond. Foto: pma

Etikhove / Maarkedal -

Menner A.V. uit Maarkedal werd gisteren in de rechtbank in Oudenaarde veroordeeld voor een ongeval in oktober vorig jaar waarbij een ruiter zwaargewond raakte en drie paarden het leven lieten. Hij kreeg een boete van 400 euro en 8 dagen rijverbod.

Het ongeval gebeurde op 8 oktober van vorig jaar, aan het kruispunt van de Ellestraat en de Bossenaarstraat in Etikhove. A.V. en de zwaargewonde ruiter, de 32-jarige B.W. uit Eine, maakten deel uit van een groep van negen ruiters en koetsen. A.V. met zijn span en nog twee ruiters reden op een verhoogde berm toen het fout liep.

Het paard van A.V. panikeerde plots en sloeg op hol. A.V. en zijn passagier slaagden erin van de koets te springen, waarna de koets omsloeg en het paard nog meer in paniek raakte. Tijdens zijn vlucht vooruit sleurde de koets op de weg twee paarden mee. Een ruiter kon van zijn paard springen, B.W. slaagde daar niet in viel samen met de 3 paarden 6 meter naar beneden in een talud.

Op slag dood

De drie paarden waren op slag dood. B.W zat gekneld tussen de koets en een van de paarden en werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

A.V. moest zich verantwoorden voor het ongeval omdat hij met zijn span op een verhoogde berm had gereden, het paard zou in paniek geslagen zijn bij het naar beneden rijden. B.W. stelde zich burgerlijke partij en eiste 1 euro provisionele schadevergoeding in afwachting van een definitieve kostenraming van zijn ziekenhuisopnames.

“Hij heeft echt afgezien”, klonk het bij zijn advocaat die voorstelde een deskundige aan te stellen. “De voorbije maanden onderging hij de ene operatie na de andere en in de toekomst zijn er nog meer gepland.

Volgens de advocaat van A.V. ging het om een spijtig ongeval. “Mijn cliënt heeft gewoon de ruiters voor hem gevolgd en bovendien kon hij het niet helpen dat zijn paard op hol sloeg”, klonk het.

‘Paard en kar’ is voertuig

De advocaten van de twee ruiters argumenteerden dat toen de ruiters de verhoogde berm opreden, er van een verhoging nog geen sprake was en dat het ruiters - in tegenstelling tot een span - wel is toegestaan om naast de weg op een niet verhoogde berm te rijden. “Ze konden niet weten dat de berm later zou verhogen en deden dus eigenlijk niets verkeerds.”

Ook volgens de procureur ging het om een spijtig ongeval.

Politierechter Pieter De Meyer volgde de redenering van de advocaten niet. “Aangaande de verkeersregels beschouw ik een paard en kar als een voertuig waarbij de bestuurder zich moet houden aan de verkeersregels. Jullie hadden eerder moeten opmerken dat het om een verhoogde berm ging”, klonk het in zijn oordeel.

Hij veroordeelde A.V. tot een boete van 400 euro en 8 dagen rijverbod. Hij sprak op burgerlijk vlak ook 1 euro provisionele schadevergoeding uit en stelde een deskundige aan om de werkelijke schadevergoeding te bepalen. De twee andere ruiters kregen elk een boete van 200 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees