Joseph De Vlieger (88) overleden: “Dankzij hem vergeten we wreedheid van meidagen 1940 nooit”

Joseph De Vlieger (88) overleden: “Dankzij hem vergeten we wreedheid van meidagen 1940 nooit”

HJozef De Vlieger bij zijn computer met op het scherm een foto uit de meidagen van 1940 in Vinkt. Foto: jdv

Deinze -

In Vinkt is ‘meester’ Joseph De Vlieger overleden in het woon- en zorgcentrum Sint-Franciscus. Joseph, geboren op 29 september 1930, was jarenlang één van de ‘gezichten’ achter het in herinnering houden van WO II.

Hij wordt door iedereen beschouwd als dé bezieler van de reflectieruimte ‘Vinkt mei 1940’.

“De reflectieruimte wil eerst en vooral historisch verantwoorde informatie aanbieden vanuit verschillende perspectieven”, zei meester De Vlieger ons zes jaar geleden in een interview naar aanleiding van de opening van de reflectieruimte.

Zelf werd Joseph (Jozef) zwaar getroffen in die oorlog. Als 10-jarige verloor hij in mei 1940 immers zijn vader bij de vreselijke gebeurtenissen die zich toen in Vinkt afspeelden na een klopjacht door de Duitse soldaten

“Ik ben blij dat de reflectieruimte mensen aan het ‘na-denken’ zal zetten”, zei Joseph toen. Joseph was voor het overige geen ‘grootprater’ maar werd in zijn gemeente zeker bekend als directeur van de toenmalige Sint-Vincentiusschool, vandaar ook zijn aanspreeknaam in zijn omgeving ‘meester’.

Zijn echtgenote Yvette Schelstraete overleed op de laatste dag van 2017. Het gezin telt drie kinderen, een dochter en twee zonen. Eén onder hen, Bart, is al overleden. ‘Meester’ Joseph wordt op zaterdag 15 december om 11 uur begraven in de Sint-Bartholomeuskerk in de Heerdweg in Vinkt.

Medeleven kan betuigd worden via www.uitvaartzorgdeboever.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio