UPDATE: opvolgers ondertussen bekend

Schepenen Raymond Luyckx en André De Groote (CD&V) verlaten de gemeentepolitiek

Schepenen Raymond Luyckx en André De Groote (CD&V) verlaten de gemeentepolitiek

Foto: if

Destelbergen - Over een drietal weken nemen huidige schepenen Raymond Luyckx (76) en André De Groote (69) afscheid van de gemeentepolitiek. Beide oudgedienden waren herverkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, maar belandden door de nieuwe coalitie van Open VLD en N-VA op de oppositiebanken. Zij verzaken nu aan dat mandaat. Opvolgers Blijde Vercamer en Carine Plovie trekken naar het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD), waardoor Didier Lebrun en Laura Van Rentergem voor het eerst hun intrede doen in de gemeenteraad.

Raymond Luyckx haalde bij de verkiezingen 629 voorkeurstemmen als lijstduwer, André De Groote klokte af op 611 voorkeurstemmen. Opmerkelijk is dat van het college van burgemeester en schepenen dat de vorige legislatuur startte, alleen Carolien Ongena overblijft vanaf 1 januari 2019. De huidige schepen was op 14 oktober lijsttrekker en kandidaat-burgemeester voor CD&V, en verhuist dus nu ook naar de oppositiebank. Op de verkiezingsavond had  ze het in een eerste moment van ontgoocheling onder meer over de "erg onervaren ploeg" die aan het bewind komt op 1 januari. Elsie Sierens (Open VLD), de nieuwe burgemeester van Destelbergen, nam pas na het overlijden van schepen Yves De Lausnay de vrijgekomen plaats in het schepencollege in. Burgemeester Marc De Pauw, schepenen Liliane Lebon en Rose Leirens waren zoals bekend geen kandidaat meer in oktober. 

CD&V-lijsttrekker Carolien Ongena reageerde ondertussen op het nieuws: "In 1988 werd Raymond Luyckx direct verkozen als schepen onder het burgemeesterschap van Roger Gijselinck (CD&V). André De Groote was toen gemeenteraadslid en werd voor het eerst schepen in 1994. Ze hebben zich al die jaren met bijzonder veel toewijding ingezet voor de inwoners van onze gemeente. We zijn hen daar zeer dankbaar voor en zullen hen op de gepaste manier huldigen op ons CD&V-nieuwjaarsontbijt. De gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober lieten ons achter met een dubbel gevoel. Onze partij is de sterkste stijger in de gemeente, maar we belanden na 30 jaar in de oppositie. We zullen onze dossierkennis en bestuurservaring gebruiken om op een constructieve manier oppositie te voeren, want onze gemeente ligt ons nauw aan het hart.”

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio