Elio Di Rupo (PS) haalt uit naar N-VA: “Partij houdt nieuwe regering gegijzeld”

Elio Di Rupo (PS) haalt uit naar N-VA: “Partij houdt nieuwe regering gegijzeld”

Foto: EPA-EFE

Brussel -

“N-VA is sterker dan ooit. De partij houdt de nieuwe regering gegijzeld”. Dat zei PS-voorzitter Elio Di Rupo dinsdagavond in Terzake (Canvas). De voormalige premier herhaalde nog eens dat hij tegen een motie van wantrouwen is, iets waar SP.A mee dreigt.

“We moeten geen chaos boven chaos creëren”, zo liet Di Rupo optekenen. Hij is niet voor vervroegde verkiezingen en wil graag de vooropgestelde datum van 26 mei 2019 behouden.

Di Rupo zei ook nogmaals dat het VN-Migratiepact geen bindend karakter heeft voor ons land, in tegenstelling tot wat N-VA zegt: “Voor N-VA was dit een excuus om de kiezers niet naar Vlaams Belang te zien vertrekken. N-VA wil geen kiezers verliezen aan Vlaams Belang en gaat daarom zo dicht mogelijk bij het Belang aanleunen”, zo zei Di Rupo, die de intussen beruchte campagne van N-VA tegen het VN-Migratiepact aanhaalde.

LEES OOK.Chaos compleet: linkse oppositie en N-VA eisen vertrouwensstemming van premier Michel, maar die weigert voorlopig

“Miljoen keer liever regering zonder N-VA dan met”

Toch stelt hij N-VA en Vlaams Belang niet op dezelfde lijn, “maar wat immigratie en de beelden die we gezien hebben betreft, was er bij N-VA een wil om zo dicht mogelijk bij Vlaams Belang aan te schurken.”

In tegenstelling tot de burgemeester van Charleroi Paul Magnette, die binnen PS is aangeduid als woordvoerder voor de verkiezingscampagne van de partij en gezegd heeft dat hij liever niet wil samenwerken met N-VA, laat Di Rupo de deur op een kleine kier: “Zelfs al heb ik Italiaanse roots, heb ik geen fel temperament, en daarom zeg ik nooit ‘nooit’. Maar ik zit alleen een miljoen keer liever in een regering zonder N-VA. Maar de aanwezigheid van N-VA in een regering hangt niet af van de Franstalige kiezer, wel van de Vlaamse kiezer.”

“Land laten ontploffen”

Over de ruk naar links in Wallonië en de goede resultaten van Vlaams Belang en N-VA in Vlaanderen was Di Rupo duidelijk: “Als we het land willen samenhouden, moeten we een evenwichtige alliantie vinden die rekening houdt met de gevoeligheden in beide landshelften.”

De ex-premier is ook tegen nieuwe communautaire hervormingen: “Bart De Wever zegt wel: ‘We gaan richting confederalisme’, maar als je de sociale zekerheid splitst, dan is dat bijna hetzelfde als het land laten ontploffen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees