Voetbalbond gaat spelers ondervragen omtrent matchfixing KV Mechelen - Waasland-Beveren

Voetbalbond gaat spelers ondervragen omtrent matchfixing KV Mechelen - Waasland-Beveren

Foto: BELGA

De Belgische voetbalbond gaat weldra ­spelers van Waasland-Beveren ondervragen over de matchfixing door Dejan Veljkovic in samenwerking met KV Mechelen. De spelers die vorig jaar meespeelden in de door het gerecht onderzochte KV Mechelen-Waasland-Beveren kregen een uitnodiging van de bond in de brievenbus.

Volgens een onderzoek van het federaal parket heeft KV Mechelen vorig seizoen getracht de wedstrijd tegen Waasland-Beveren via matchvervalsing te winnen om op die manier in eerste klasse te blijven. Terwijl het ­gerechtelijk onderzoek nog volop bezig is, is nu ook de voetbalbond in actie geschoten. De KBVB hoeft niet op de uitspraak door de strafrechter te wachten en kan zijn eigen onderzoek voeren.

Enkele (ex-)spelers van Waasland-Beveren die eind vorig seizoen de wedstrijd speelden, zijn door de onderzoekscommissie van de voetbalbond uitgenodigd om uitleg te verschaffen.

En er zullen ongetwijfeld nog betrokkenen worden uitgenodigd. Van de achttien Waasland-Beveren-spelers die vorig ­seizoen de wedstrijd in Mechelen meespeelden of op de bank zaten, liggen enkel nog Schryvers, Moren, Verstraete, Roef, Boljevic, Foulon en Ampomah in Beveren onder contract.

De onderzoekscommissie heeft veel minder onderzoeksmiddelen ter beschikking dan het federaal parket. Geen telefoontaps of huiszoekingen, waardoor de verklaringen van de spelers in eerste instantie de enige feiten zijn waarop ze zich kunnen baseren. De bond stelde zich wel burgerlijke partij in het voetbalschandaal en kan binnen afzienbare tijd het gerechtelijk dossier inkijken. De bezwarende elementen kunnen dan aan het bondsdossier worden toegevoegd.

Race tegen de tijd

Als de onderzoekscommissie het dossier zwaar genoeg vindt, wordt het doorverwezen naar de Geschillencommissie Hoger Beroep, die uiteindelijk uitspraak doet. De naam is misleidend, want het gaat hier wel degelijk om een instantie in eerste aanleg. Beroep tegen die uitspraak is enkel mogelijk bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

Het wordt een race tegen de tijd om de hele procedure vóór het einde van het seizoen af te werken. KV Mechelen speelt in 1B, waar de reguliere competitie op 1 maart afloopt. Een week later worden de barragewedstrijden voor promotie al (onder voorbehoud) gespeeld. Als Waasland-Beveren, waar voorzitter Dirk Huyck aan de meldingsplicht zou hebben verzaakt, en KV Mechelen worden veroordeeld, moeten ze één afdeling zakken. KV Mechelen naar eerste amateurs en Waasland-Beveren naar 1B. De vrees bestaat dat deze procedure bij de bond ten vroegste in juni of juli afgerond zal zijn. Tot dan blijven de clubs in het ongewisse.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.