Red Lions kloppen grootmacht Duitsland en mogen naar halve finale WK hockey: "Een grootse dag"

Red Lions kloppen grootmacht Duitsland en mogen naar halve finale WK hockey: "Een grootse dag"

Foto: AFP

Net zoals de Rode Duivels in het voetbal afgelopen zomer hebben de Belgische hockeymannen zich donderdag gekwalificeerd voor de halve finale van het WK. In het Indiase Bhubaneswar versloegen de Red Lions grootmacht Duitsland met 1-2. In het slot van een zinderende match scoorde Tom Boon de winnende treffer voor België. In de halve finale wacht zaterdag Engeland. De Engelsen wonnen woensdag met 3-2 van olympisch kampioen Argentinië.

De Belgen klopten Duitsland, de olympische kampioen van 2012, twee keer in de voorbije twee onderlinge duels. Maar in de groepsfase van dit WK hadden de Duitsers indruk gemaakt met drie overwinningen, waarbij de 4-1 zege tegen Nederland in het oog sprong. De Red Lions waren dus op hun hoede, en het respect voor de tegenstrever bleek terecht. De kwartfinale in het Kalinga Stadium werd een strijd op het scherp van de snee, met twee landen die elkaar in een hoogstaand duel helemaal in evenwicht hielden.

Red Lions kloppen grootmacht Duitsland en mogen naar halve finale WK hockey:
Foto: EPA-EFE

Na een relatief gesloten wedstrijdbegin was het Duitsland dat op voorsprong kwam. De Belgische defensie vergat op het einde van het eerste kwart Linnekogel te dekken en die mocht moederziel alleen de 1-0 binnen rammen. Een tikje voor de Red Lions, die reageerden met drie strafcorners op een rij. Zonder succes.

Vijfde strafcorner is de goede

De gelijkmaker kwam er wel in het tweede kwart. Strafcorner nummer vijf was de goede voor Hendrickx, die daarmee al zijn vijfde doelpunt op dit WK scoorde. De 1-1 gaf de Belgen vleugels en plots volgden de grote kansen elkaar op. Dockier miste oog in oog met de Duitse keeper Walter, Hendrickx liet voor de pauze nog twee strafcorners onbenut.

 

 

Na de rust herstelden de Duitsers het evenwicht. Doelman Vanasch moest een paar keer alles uit de kast halen om de Belgen voor een achterstand te behoeden. Aan de overkant versierden de Red Lions nog eens twee strafcorners (houdt u de tel nog bij?), maar die gingen er niet in.

Red Lions kloppen grootmacht Duitsland en mogen naar halve finale WK hockey:
Foto: AP

In een zinderend vierde kwart trokken de Red Lions het laken naar zich toe. Walter had nog een uitstekende redding in huis op een poging van Briels, maar in de rebound liet Boon de Duitse goalie kansloos: 1-2. Met nog meer dan zes minuten op de klok ging Duitsland met een vliegende keeper spelen, maar de Belgen hielden stand onder het slotoffensief.

In de halve finale wacht zaterdag Engeland, in principe een makkelijkere tegenstander dan Duitsland. De Engelsen wonnen woensdag met 3-2 van olympisch kampioen Argentinië. De Red Lions zitten dus op schema voor hun ultieme doel: de wereldtitel.

LEES OOK. Ook Nederland plaatst zich voor halve finales op WK hockey en treft daarin de titelverdediger

Red Lions kloppen grootmacht Duitsland en mogen naar halve finale WK hockey:
Foto: BELGA

Shane McLeod: “Grootse dag voor het Belgische hockey, maar we houden voeten op de grond”

“Dit is een fantastische dag voor het Belgische hockey”, reageerde bondscoach Shane McLeod na afloop. “Vooral omdat Duitsland ook sterk speelde. Het is een mooie ploeg, die we enorm respecteren. We hebben vandaag al onze energie nodig gehad om de zege binnen te halen. Al vind ik wel dat de eindscore onze dominantie op het veld niet helemaal weergeeft.”

De laatste vijf minuten van het duel was het wel knokken geblazen voor de Belgen. Duitsland wisselde zijn doelman en zette nog alles op alles voor de gelijkmaker. “Dat is spanning op zijn hoogtepunt”, erkende McLeod. “Je hoopt elk moment dat het eindsignaal klinkt. Maar de jongens op het veld hebben goed gereageerd en alles gesloten gehouden. Er was geen vrije ruimte voor de Duitsers. Na het laatste fluitsignaal was er opluchting. Ik ben heel gelukkig voor het team.”

Zaterdag wacht de Lions in de halve finales een confrontatie met Engeland. Een finaleplaats behoort zeker tot de mogelijkheden. “Ons toernooi is nog lang niet voorbij”, aldus McLeod. “We hebben geleerd uit onze fouten van Rio. We blijven met onze voeten op de grond en gaan meteen beginnen met het analyseren van Engeland, opnieuw een heel sterke ploeg. De Engelsen zijn vooral defensief zeer solide. Het zal er opnieuw op aankomen ons beste niveau te halen. Als dat lukt, is het mogelijk de finale te halen."

Alexander Hendrickx: "Hebben ondanks tegentreffer nooit gepanikeerd"

"De eerste grote stap is gezet", opende Sébastien Dockier na afloop. "Maar we zijn er nog lang niet. We moeten nog twee keer winnen. We hebben afgezien in het derde kwart, maar ik had de indruk dat we op het einde van het duel dankzij onze fysieke conditie opnieuw de bovenhand haalden."

Na een 1-0 achterstand in het eerste kwart keerden de Red Lions het scoreverloop nog helemaal om. "We hebben ons na het eerste doelpunt opgericht", verklaarde Nicolas De Kerpel. "Op de briefing voor de wedstrijd hebben we beslist altijd ons eigen spel te blijven spelen, ongeacht de omstandigheden. Dat heeft uiteindelijk het verschil gemaakt."

Alexander Hendrickx, die met zijn vijfde rake strafcorner van het toernooi voor de gelijkmaker zorgde, loofde de Duitse keeper Walter na afloop. "Wij hebben gespeeld met veel maturiteit en niet gepanikeerd. We zijn kalm gebleven ondanks de tegengoal. Na de gelijkmaker kwam er meer ruimte vrij en konden we het spel domineren. De Duitsers konden nochtans rekenen op een uitstekende doelman, die ze lang in de wedstrijd hield.”

Red Lions kloppen grootmacht Duitsland en mogen naar halve finale WK hockey:
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.