158 jobs verdwijnen volgend jaar bij Philips Turnhout: “Klap voor hele regio”

158 jobs verdwijnen volgend jaar bij Philips Turnhout: “Klap voor hele regio”

Foto: BELGA

Turnhout -

Bij lampenfabrikant Philips in Turnhout verdwijnen volgend jaar 158 jobs. Dat is donderdagochtend meegedeeld aan het personeel op een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat om 109 arbeiders en 49 bedienden. Momenteel telt het bedrijf nog zo’n 560 medewerkers. “Dit is een zware slag voor de mensen”, zegt secretaris Peggy Schuermans (LBC-NVK).

“Gisterenavond heeft de directie een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd, die om 8 uur vanochtend begon. Daar is de mededeling gedaan. Zonet zijn we begonnen met het inlichten van het personeel”, zegt Schuermans. “Net zoals de voorbije jaren gaat het om een daling van de volumes. De conventionele verlichting wordt niet meer gekocht. De nieuwere soorten verlichting worden elders geproduceerd.”

Philips maakt in Turnhout hogedrukgasontladingslampen, krachtige lampen die bijvoorbeeld worden gebruikt in voetbalstadia en in fabrieksgebouwen. Die markt kent de laatste jaren inderdaad forse klappen, vooral door een doorbraak van LED-verlichting.

Voor de vestiging van Turnhout was er de afgelopen jaren zowat elk jaar wel een grote ontslagronde. “Het personeel reageert wat gelaten”, gaat Schuermans verder. “Maar ze kennen het natuurlijk. Over de verdere toekomst is er niks gezegd, en dat is een enorme onzekerheid voor de mensen. Ze weten dat dit afloopt, alleen niet wanneer.”

“Moeilijke maar noodzakelijke beslissing”

Verlichtingsproducent Signify, het voormalige Philips Lighting, noemt het schrappen van 158 banen in Turnhout een moeilijke beslissing. De reductie is volgens het bedrijf noodzakelijk wegens de krimpende markt voor conventionele verlichting door de snelle opkomst van de LED-technologie.

“Het voornemen om 109 arbeiders- en 49 bediendenjobs te schrappen weerspiegelt op geen enkele manier de capaciteiten en betrokkenheid van onze medewerkers”, benadrukt het bedrijf in een persbericht. De beslissing is marktgestuurd: door de opkomst van zuinigere LED-verlichting daalt de vraag naar de conventionele verlichting die in Turnhout wordt geproduceerd. “Die marktvraag is de laatste tijd sneller aan het inkrimpen dan vooraf geanticipeerd”, zegt woordvoerder Roel Dekoninck.

“Klap voor hele regio”

“Dit is uiteraard een klap voor alle werknemers en bij uitbreiding de hele regio”, zegt Roel Dockx, adjunct-gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “We leven dan ook mee met de betrokken werknemers. Toch geloven we sterk in de mensen en hun competenties. Bij Philips werken veel hoogopgeleide en technisch onderlegde werknemers. Dat zijn interessante profielen voor andere bedrijven. Daar is op dit moment heel veel vraag naar.”

Volgens Voka blijkt uit de recentste VDAB-cijfers dat in het arrondissement Turnhout op dit moment zo’n 2.500 jobs beschikbaar zijn. De VDAB registreerde over de afgelopen twaalf maanden 16.664 vacatures in de regio, het hoogste aantal in de afgelopen 15 jaar.

“Hoopgevende cijfers”, stelt Voka. “We hopen dan ook dat het personeel bij Philips op de best mogelijke en meest menselijke manier kan worden begeleid. Van werk naar werk. We stellen onze expertise ter beschikking als die vraag komt”, zegt Dockx.

Corrigeer

MEER NIEUWS