Stormloop voor lessen Oudgrieks op lagere school: "Maar plaatsen zijn beperkt"

Stormloop voor lessen Oudgrieks op lagere school: "Maar plaatsen zijn beperkt"

Het leren van Oudgrieks in lagere scholen werd al succesvol toegepast in Wales. “Het geeft vooral het zelfvertrouwen van kansarme leerlingen een boost”, zegt onderzoekster Evelien Bracke. Foto: IF

Gent -

Scholen verdringen elkaar voor een opvallend nieuw taalproject van de Universiteit Gent: Oudgrieks op lagere scholen. Het moet vooral een springplank worden voor kansarme leerlingen, maar de plaatsen zijn beperkt. “Eén ding is zeker”, zegt onderzoekster Evelien Bracke. “We starten in Gent.”

Een proefproject van de UGent om lagereschoolkinderen vanaf volgend semester een uurtje per week Oudgrieks aan te leren, blijkt bijzonder populair. In drie dagen tijd hebben zich al vijftien Vlaamse scholen gemeld. Het is de eerste keer dat lagereschoolkinderen de taal van de oude Grieken in hun lessenpakket zullen krijgen.

“We mikken op het vijfde en zesde leerjaar, maar eigenlijk zouden we al kunnen starten bij de allerjongsten”, zegt onderzoekster Evelien Bracke. “Jammer genoeg kunnen aan het experiment maar twee scholen deelnemen. En daar zal zeker één Gentse school bij zijn, staat al vast.”

Halen de juffen en meesters ter voorbereiding het best al Griekse oerteksten zoals de ­Ilias boven? “Zo ver gaan we niet”, zegt Bracke. “We willen kinderen vooral op een speelse manier met het Griekse alfabet en de grammatica laten kennismaken. De bedoeling is om hen een inleiding te geven in de Griekse mythologie maar ook om hen korte zinnen te doen vormen en toneeltjes te laten spelen over Griekse helden.”

Zelfvertrouwen

Stormloop voor lessen Oudgrieks op lagere school:
Evelien Bracke

Opvallend: de lessen worden alleen uitgerold in multiculturele lagere scholen met meer dan de helft kansarme kinderen. “Nu krijgen alleen de sterkste leerlingen in het middelbaar de kans om Grieks te studeren”, aldus Bracke. “Terwijl uit onderzoek net blijkt dat kinderen uit lagere sociale klassen er het meest van zouden profiteren. Het leren van Grieks, een klassieke taal met een hoge status, geeft hun zelfvertrouwen een boost. Het moedigt hen aan om zich op school meer te bewijzen. Iets wat ze van thuis vaak niet meekrijgen.”

Arme mijnwerkers

Bracke is met het project niet aan haar proefstuk. Ze rolde als onderzoekster mee de klassieke talen uit in het onderwijs in Groot-Brittannië en doceerde zelf Latijn en Grieks in scholen in de arme mijnwerkersstreek rond Swansea, in Wales. “Met groot succes. Aan het einde van het project was niet alleen de leesvaardigheid van de kinderen vooruitgegaan maar ook de kennis van hun moedertaal. Hopelijk kunnen we hier ook zulke resultaten boeken.”

Meer weten over het project ‘Oude Grieken, jonge helden’? evelien.bracke@ugent.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio