“Beroepen ons op het recht op vrije meningsuiting”

Ondanks verbod: Mars tegen Marrakech gaat zondag toch door

Ondanks verbod: Mars tegen Marrakech gaat zondag toch door

De Mars tegen Marrakech gaat zondag toch door in Brussel, ondanks het verbod van burgemeester Close. Dat zegt Filip Brusselmans, preses van studentenclub KVHV Antwerpen en een van de organisatoren van de mars.

Rudi Vervoort, Brussels minister-president, en Philippe Close, burgemeester van Brussel-stad, hadden woensdag laten weten dat er geen sprake van was dat een “bruine mars in Brussel mag plaatsvinden”. Ze vaardigden een verbod uit tegen de betoging die zondag om 12 uur aan het Noordstation zou starten. “Op basis van informatie die werd bezorgd door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene blijkt dat de manifestatie zich naar andere zones kan verspreiden. De minister-president zal daarom elke betoging verbieden in het hele gewest”, luidde het nog.

(Lees verder onder de reactie van Rudi Vervoort)

LEES OOK.‘Mars tegen Marrakech’ in Brussel wordt verboden: “Geen bruine betoging in onze stad”

Maar dat verbod lappen de organisatoren dus aan hun laars. “Wij zullen volgende zondag betogen tegen het Migratiepact van Marrakech, ook al is er een verbod uitgevaardigd door de PS’ers Close en Vervoort”, zegt Brusselmans. “Wij baseren ons op het recht van vergaderen en het recht van vrije meningsuiting.”

De mars wordt georganiseerd door de Vlaamse (extreem)rechtse studentenverenigingen KVHV en NSV, samen met Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren. Ook onder de harde supporterskernen van verschillende voetbalclubs wordt opgeroepen om zondag naar Brussel te trekken.

Spoedprocedure

“We zijn in overleg met onze advocaten om een spoedprocedure te starten bij de Raad van State, om alsnog het recht te krijgen om te betogen”, zegt Brusselmans donderdagvoormiddag aan Belga. “Maar we moeten daarvoor wel nog de precieze teksten van Close en Vervoort krijgen. Totnogtoe hebben we van hen alleen een reactie gekregen via de media.”

Volgens Brusselmans zullen zondagochtend vanuit een zestal centrumsteden bussen met betogers naar Brussel vertrekken. “De deelnemers aan deze betoging zijn de mensen die het slachtoffer zullen worden van dat Migratiepact van Marrakech”, zegt Brusselmans. “Zij hebben het recht hun mening te uiten op straat.”

Zal dat met het huidige verbod niet uitdraaien op geweld? “We zijn niet uit op een confrontatie met de politie”, zegt de organisator van de mars. “Wij zullen geweldloos betogen.” Er werden echter ook al tegenbetogingen aangekondigd. Riskeert de zaak niet tot geweld te leiden als ook tegenbetogers zich geroepen voelen om het manifestatieverbod te overtreden? “Wij hebben onze eigen ordediensten, zoals de Verbondswacht van het KVHV, NSV en leden van Schild en Vrienden en Voorpost die al vaker manifestaties hebben begeleid”, besluit Brusselmans.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees