Daar is de allermoeilijkste kerstpuzzel van het jaar weer: Nederlandse geheime dienst daagt uit

Daar is de allermoeilijkste kerstpuzzel van het jaar weer: Nederlandse geheime dienst daagt uit

De moeilijkste kerstpuzzel van het jaar is er weer. Onder die naam verspreidt de Nederlandse geheime dienst (de AIVD) elk jaar een ware hersenbreker. Om de ernst van de zaak even te benadrukken: vorig jaar had niemand alle vragen goed en scoorde de winnaar “slechts” 91,5 punten op 100.

Het mag dan wel sinds 2011 een kersttraditie zijn, vrolijk en lichtvoetig is de puzzel van de Nederlandse geheime dienst niet. De puzzel test systematisch en logisch nadenken op een heel hoog niveau. Snel het raadseltje oplossen is onmogelijk, aangezien de hersenbreker wel zestien pagina’s en wel 27 vragen telt. Je mag de hulp inroepen van maximum drie vrienden en krijgt vijf weken de tijd. Toch blijft het voor de meesten een onmogelijke opdracht.

Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) heeft voorlopig nog niet veel verschillende winnaars over de vloer gekregen. Ene Carlo mag zich al drie jaar op rij tot winnaar van de puzzels kronen, al wist hij die van vorig jaar ook niet volledig correct op te lossen.

Wie het systeem probeert te omzeilen door antwoorden of overduidelijke hints op sociale media te delen, is er aan voor de moeite. Vragen die het minst vaak worden opgelost, krijgen bij het nakijken immers extra punten toegekend.

Meedoen? Dan kan je hier de opgave bekijken.

Toch op zoek naar iets simpelers, dan kan je bij de cartoonraadsels van onze huiscartoonist AAaRGh terecht.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees