Overkoepelende organisatie waarschuwt: “Autorijden wordt iets voor de elite”

Overkoepelende organisatie waarschuwt: “Autorijden wordt iets voor de elite”

De “betaalbare” Tesla, Model 3 zal zo’n 50.000 euro kosten. Foto: Tesla

De strengere uitstootnormen voor auto’s zijn goed voor de luchtkwaliteit, maar brengen ook een nadeel met zich mee: wagens worden zo duur dat autorijden enkel iets voor de rijken wordt. Daarvoor waarschuwt de ACEA, de Europese overkoepelende organisatie voor de autosector.

Binnen de Europese Unie woedt al maanden een discussie over de CO2-uitstootnorm van auto’s en bestelwagens. Een voorgestelde daling van 30 procent in 2030 gaat een aantal landen niet ver genoeg. In principe kan die hogere norm gehaald worden door de auto-industrie, stelt de ACEA, maar dat betekent dat auto’s een pak duurder worden.

LEES OOK.Europees gerecht beslist over uitstootnormen: steden mogen ook gloednieuwe diesel- en benzinemotoren verbieden

Bedreiging voor individuele mobiliteit

De hoge normen vereisen namelijk een verregaande elektrificatie van het wagenpark van de fabrikanten, en dat betekent hogere kosten. Wie een elektrische wagen met een behoorlijk bereik wil, moet tegenwoordig al snel 50.000 euro neertellen, schrijft het Algemeen Dagblad. Een daling van de CO2-uitstoot onder de 30 procent betekent volgens de ACEA een bedreiging voor de individuele mobiliteit voor veel lagen van de bevolking.

De organisatie vreest dan ook dat in dat geval enkel de elite zich nog een auto kan veroorloven. De ACEA waarschuwt voor “verregaande gevolgen” en betwijfelt of overheden op de steun van het volk kunnen rekenen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees