Opnieuw gezin met kinderen in gesloten centrum Steenokkerzeel: “Ze weigerden een vrijwillige terugkeer”

Opnieuw gezin met kinderen in gesloten centrum Steenokkerzeel: “Ze weigerden een vrijwillige terugkeer”
Brussel / Steenokkerzeel -

Sinds dinsdag is opnieuw een gezin met kinderen ondergebracht in het gesloten gezinscentrum 127bis in Steenokkerzeel. Dat heeft donderdagavond de Franstalige vleugel van Amnesty International België gemeld en is bevestigd door de dienst Vreemdelingenzaken. Het gaat om een Oekraïens paar met drie kinderen.

Volgens een woordvoerder van Vreemdelingenzaken is het Oekraïense gezin het enige dat momenteel in die gezinseenheid verblijft.

In de zomer had de regering-Michel beslist die opvangeenheden te openen om de mogelijkheid te creëren een gezin met minderjarige kinderen vanuit een gesloten centrum uit te wijzen en niet enkel meer vanuit open instellingen. De toevlucht tot gezinseenheden is een laatste toevlucht. Een Koninklijk Besluit legt de -hernieuwbare- termijn van die opsluiting op veertien dagen.

“Alle mogelijke procedures waren uitgeput”

“Alle mogelijke procedures waren uitgeput”, zei de woordvoerder. “Het gezin weigerde een vrijwillige terugkeer. Het werd ondergebracht in een open instelling, waaruit het wegvluchtte. In 127bis wordt de terugkeer van het gezin naar zijn land van oorsprong voorbereid”. Dat zal, volgens Vreemdelingenzaken, in overleg met het land van herkomst over enkele dagen gebeuren, zodra de technische en administratieve voorwaarden zijn vervuld.

Een woordvoerder van Amnesty rekende voor dat het om het vijfde gezin met kinderen gaat dat wordt opgesloten. De mensenrechtenbeweging stelt vast dat met de komst van Maggie De Block op de post Asiel en Migratie er in de praktijk nog niets aan het regeringsbeleid is veranderd. Amnesty en de campagne ‘Je Sluit geen Kind op. Punt’ betreuren dit ten zeerste. Het opsluiten van een kind is “wreed en nefast en druist in tegen de hogere belangen van het kind”, stelt AI, dat hoopt dat België “snel weer voor de weg van de menselijkheid kiest”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees