Heemkundige Kring De Oost-Oudburg stelt 55ste jaarboek voor

Heemkundige Kring De Oost-Oudburg stelde voor zo'n 135 leden donderdagavond zijn 55ste jaarboek voor. Net niet zo lijvig als vorig jaar - toen was het ook een recordeditie - maar toch goed voor een boeiende historische en culturele kijk op het collectieve verleden van een aantal gemeenten uit haar werkgebied. Destelbergen was in de vernieuwde zaal Berghine de gastheer van dit jaar. "Hoe ouder men wordt, hoe meer men zich aangesproken voelt door foto's en verhalen over ons eigen verleden", stelde uittredend cultuurschepen André De Groote.

Heemkundige Kring De Oost-Oudburg mag gerust de meest actieve uit de lange rist heemkundige verenigingen van Oost-Vlaanderen genoemd worden. Bij de verdeelsleutel van de provinciale subsidies prijkt De Oost-Oudburg overigens al een tijdje op nummer één, omwille van het rijkgevulde jaarprogramma. Hoogtepunten dit jaar waren - naast de talrijke wandelingen en lezingen - de publicatie van "De kastelen en hun bewoners in Destelbergen en Heusden" van auteurs Louis Gevaert en Miet De Groote. Het naslagwerk is ondertussen al aan zijn tweede druk toe. Tot en met eind januari 2019 loopt in het GeMuDes ook nog de tentoonstelling "Onze inwoners in oorlogstijd", die kadert in de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Jaarboek 54 is ondertussen een collector's item geworden: de laatste exemplaren zijn de deur uit, hoorden we van een snipverkouden voorzitter Louis Gevaert.

In de publicatie van jaarboek 55 - de hele reeks vult ondertussen al een uit de kluiten gewassen boekenplank - vinden we bijdragen van vier verschillende auteurs. Chantal Demangel schrijft over haar vader beeldhouwer Chris Demangel onder de titel "Omdat beelden mijn taal zijn", Frederik Vanderstraeten verdiept zich in "Het verhaal achter twee bronzen borstbeelden", Jean-Marie Heyerick brengt een portret van "Frederiek Vanmelle, een creatieve ondernemende kunstenaar", en Frederik Vanderstraeten levert ook een eerste bijdrage over het "Roerend erfgoed van de H.Hartkerk in Sint-Amandsberg." Voorzitter Gevaert tenslotte zorgde voor een lijvig jaaroverzicht van de activiteiten van de vereniging samen met een inhoudstafel op de tijdschriften van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. 

Leesvoer genoeg dus voor de lange winteravonden die eraankomen, toch voor al wie geïnteresseerd is in ons collectief erfgoed. En daar horen ook flink wat Lochristinaren bij, al komt de gemeente dit jaar niet expliciet ter sprake in de bijdragen. Wie zich aangesproken voelt om zich te verdiepen in de heemkunde van de gemeenten uit het werkgebied, is  overigens welkom bij de Oost-Oudburg. De kernredactie voorziet zeker in begeleiding van beginnende en/of ervaren schrijvers. Meer info bij Louis Gevaert via dit mailadres.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio