Chinezen willen Team Sky overnemen

Chinezen willen Team Sky overnemen

Foto: Photo News

Het wielerlandschap davert op zijn grondvesten sinds bekend raakte dat de toekomst van Team Sky onzeker is omdat hun hoofdsponsor er in 2020 mee stopt. Maar dat de grootste speler op de markt zou verdwijnen, opent natuurlijk perspectieven. Niet iedereen kan echter de rijkste wielerploeg ooit zomaar overnemen. In China is er echter geld en willen ze zich al langer op de wielermarkt storten met het “Global Cycling Project”. CEO Tim Kay laat alvast weten “geïnteresseerd” te zijn.

De Brit Tim Kay is al langer bezig om vanaf 2020 met een eerste Chinese wielerploeg in de WorldTour uit te pakken. De CEO van Global Cycling Project, kortweg GCP, zag het van meetaf aan groots en mikte aanvankelijk vanaf 2025 op Tourwinst. Door de nieuwe ontwikkelingen bij Team Sky ziet hij echter onverwacht mogelijkheden om zijn project in een stroomversnelling te krijgen.

“Er is nog niet gesproken maar ik wil deze kans toch eens serieus bekijken”, vertelt Kay aan Cyclingnews. “Ons project zou kunnen functioneren in de huidige Sky-opstelling.”

“Brailsford is mijn idool”

Het verdwijnen van de wielerploeg achter Team Sky zou volgens Kay “de grootste zaak ooit” zijn. Waarna hij meteen openlijk flirt met de huidige CEO van de Britse ploeg.

“Ik heb medelijden met Dave Brailsford, na alles wat hij heeft gedaan voor de koers. Ik heb hem nog nooit ontmoet maar ik heb veel respect voor hem. Hij is een beetje mijn idool”, bekent Kay, die goed bevriend is met Shane Sutton, jarenlang coach bij Team Sky. “Ik weet dus wat ze gedaan hebben en hij heeft alles goed gedaan, hij heeft alles op orde gebracht.”

“China is een geweldige kans”

Kay beseft dat de zoektocht naar een opvolger voor het steenrijke Sky als geldschieter geen sinecure is. “Dan beland je bij bedrijven als Amazon”, weet hij. “Maar waarom zou Amazon reclame maken voor een markt die ze al beheersen? Ze hebben geen fietsen nodig om ze te promoten, dat is het probleem. Maar juist daarom is China een geweldige kans, omdat zij juist in die markt willen doorbreken. Amazon heeft nog nooit de Chinese markt kunnen veroveren en mijn platform geeft hen de kans om die barrières te doorbreken. Er gaan ook geruchten dat James Murdoch (eigenaar van Sky) naar Tesla zou gaan. Voor een miljardair is 30 miljoen niets, maar zouden ze meer auto’s verkopen?”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.