Documentairemaker: “Van Rossem die op handen en voeten de trap opkruipt mocht ik filmen maar niet zijn tranen”
Jean-Pierre Van Rossem (73) was dinsdag nog te zien in de documentaire ‘Van Rossem’, maar de flamboyante ex-beursgoeroe is donderdagnacht overleden. Documentairemaker Peter Boeckx filmde “zijn testament” en zag hoe het licht in de ogen van de eens zo hevige Van Rossem was uitgedoofd. “Er zijn twee zaken waarvan Van Rossem altijd spijt heeft gehad”, zegt Peter Boeckx vanuit de Filipijnen, waar hij nu aan het draaien is.
“Nee, ik heb niets gekregen van Van Rossem”, zegt Peter Boeckx. “ Geen aandenken, geen persoonlijke of geheime documenten. Zo was Van Rossem niet. Ik heb wel twee schilderijen van hem. Maar die heb ik betaald. Net door die aankoop is die tweedelige tv-documentaire er gekomen. Toen ik de schilderijen bij Van Rossem ging halen, zijn we beginnen babbelen. Ik vroeg op een bepaald moment: is het niet tijd voor een tv-testament. Hoe visionair kan een idee zijn?”
Van Rossem moest niet echt overtuigd worden. Het is geweten: de man heeft graag camera’s op zich. Ook als het een cameraatje in de gang is dat film hoe hij op handen en voeten de trap opkruipt. “Toen Van Rosem die beelden zag, schrok hij even maar liet ze toch passeren. Goed, want ik wilde geen verbloemd portret maken”, zegt Peter Boeckx.
Vriendin Nora net overleden
Toch is het geen totaal-portret geworden. Lichamelijke zwakte, dat mocht op tv. Maar mentale, dat nooit. Het beeld van de stoere Van Rossem, die facade mocht niet sneuvelen. “De man had nochtans vlak voor de opnames nog een ferme dreun gekregen”, zegt Peter Boeckx. “Van Rossem had een vriendin, Nora. Het was meer vriendschap dan liefde, had ze me verteld . Ze zou meedoen in de tv-documentaire. Samen met haar twee kinderen met wie Van Rossem haast vaderlijk omging.”
Vlak voor de opnames is de vriendin overleden. Mijn leven is gevuld met de dood, zei Jean-Pierre. En dan vertelde hij weer hoe hij zijn broertje voor zijn ogen had zien verongelukken. Wel twintigmaal heeft hij dat verhaal aan Peter Boeckx verteld.
Twee keer spijt
“Jammer dat we zo’n kleurrijk figuur kwijt zijn”, zegt Boeckx. “Hij stond zo haaks op al die gestroomlijnde, ge-PR’de BV’s van vandaag. Doe mij maar zo’n ongeleid projectiel met ferme tegenstrijdigheden, zoals Van Rossem.”
Volgens Peter Boeckx had Jean-Pierre Van Rossem over twee zaken spijt. Dat hij voor grootkapitalist werd aanzien, terwijl hij au fond zichzelf een echte Marxist vond. En van het feit dat hij nooit economieprofessor is geworden, die autoriteit had het hem misschien makkelijker gemaakt.”
Boeckx zei eerder aan Het Nieuwsblad dat hij tijdens het draaien van de documentaire wel zag dat het licht in de ogen van Van Rossem was gedoofd. “Maar het blijft toch schrikken wanneer je dan zijn dood verneemt.”
891 miljoen
De doodsoorzaak is nog niet meegedeeld. Was hij toch te laat gestopt met roken? En hoeveel van zijn fortuin is eigenlijk in rook opgegaan? Naar eigen zeggen had Van Rossem op een bepaald moment in zijn leven 891 miljoen dollar op zijn rekening staan. “Tijdens de opnames, in het voorjaar, woonde hij in een karig appartementje in Kapelle-op-den-Bos. Het contrast kon niet groter. Ik heb daar geen problemen mee, zei hij toen. Ik kan in het mooiste kasteel wonen, maar net zo goed in een brakke hut. Ik zag berusting, maar toch ook een zekere tristesse”, zei Peter Boeckx eerder in een interview met Het Nieuwsblad.
© Photo News
De documentaire katapulteerde televisiekijkend Vlaanderen en Van Rossem terug in de tijd van geld, vrouwen, heroïne en rebelse uitspraken. De voormalige en veroordeelde beursgoeroe besefte het: hij was een icoon, een legendarisch figuur. “Sommigen noemen hem een fantast. Maar of zijn verhalen nu waar zijn of niet, het blijven prachtige verhalen”, zegt Boeckx.
Niet meer strijden
In de documentaire was ook te zien hoe het vooruitzicht van een nieuwe celstraf (en een verbeurdverklaring van 390.000 euro) hem allesbehalve gelukkig stelde. Van Rossem kampte met twijfels. Zich strijdvaardig tonen en “het ongeluksvonnis met alle macht blijven bestrijden” of definitief afscheid nemen. Zijn slechte gezondheid als verstokte kettingroker - die maar liefst 3 miljoen sigaretten had gerookt - liet ook zijn tekenen na. Op Facebook liet hij weten dat zijn longen er heel slecht aan toe waren.
De uitzendingen van zijn testament waren op 4 en 11 december. Dezelfde avond waarop de laatste aflevering werd getoond, werd Van Rossem door ambulances naar het ziekenhuis gebracht. Donderdagnacht is hij in het Universitair Ziekenhuis van Jette overleden. VIER laat weten dat zijn allerlaatste interview vrijdagavond om 20.35 uur integraal opnieuw te zien zal zijn op de televisiezender.
Hoofdpunten
Antwerpse kampioenenploeg en supporters maken er een onvergetelijke viering van: “Dit is de schoonste dag in mijn leven”
VIDEO. Antwerp-spelers krijgen dag na kapotte trofee al een nieuw exemplaar
Onze man ontbeet met kampioenenmaker Mark van Bommel: “De elf individuen misschien niet, maar onze ploeg was wel de beste”
Paul Gheysens richt zich “met kwaad oog” naar burgemeester De Wever en familie Mintjens: “Het stadionprobleem móét worden opgelost”
Beste van Plus
“Doe je beha uit voor gratis drank”: Australische nachtclub annuleert feest na kritiek op sociale media
“Dus dit is net gebeurd...”: Alyssa (26) test loopband uit in fitness, maar struikelt over losse veter en raakt sportbroek kwijt
Kajakkers beleven unieke momenten wanneer ze vergezeld worden door drie walvissen: “Zou grootste paniekaanval ooit krijgen”
Conner Rousseau waarschuwt voor vals profiel dat videobelt met deepfake
Lees meer
Zelfs de voorzitter had nog nooit zulke “confronterende” foto’s gezien als die van vermoorde Ilse Uyttersprot: “Die herinnering van geliefde wil je niet hebben”
België bepleit Europese aanpak van Iraanse gijzeldiplomatie
Bruggelingen over hun door toeristen overspoelde stad: “Het zijn net zombies”
Vluchten worden alsmaar hobbeliger: kans op turbulentie wordt steeds groter