Binnenkort kan je Bredene niet meer missen: extra afrit op Koninklijke Baan

Bredene hoopt dat meer mensen de weg vinden naar de Kapelstraat dankzij de nieuwe afrit op de Koninklijke Baan. Foto: efo

Bredene -

Met een nieuwe afrit op de Koninklijke Baan en twee nieuwe vleugels voor het gemeentehuis investeert de gemeente Bredene snel in zichtbare zaken. “Toch zijn de armoedebestrijding en bouw van het zwembad de belangrijkste zaken”, luidt het.

De ploeg is klaar, met nieuwe schepen Alain Lynneel en gemeenteraadsvoorzitter Kelly Spiller, die als een soort extra schepen twee belangrijke gemeentelijke commissies zal leiden rond het woonzorgcentrum (dat afgewerkt wordt) en het toekomstige zwembad. Het jaarbudget voor 2019 voor Bredene bedraagt 25,3 miljoen euro met onder meer 2,8 miljoen voor het sociaal beleid, 3,4 miljoen voor de politie en 592.000 euro voor de brandweer.

“In 2019 investeren we 5,5 miljoen, waarvan 1,5 miljoen in de uitbreiding van het gemeentehuis, dat we omvormen tot administratief centrum met twee nieuwe vleugels voor kantoren”, zegt schepen Eddy Gryson (SP.A), die financiën combineert met het sociaal beleid. “Armoedebestrijding is een prioriteit. Er is een plan in opmaak dat in het voorjaar klaar zal zijn en waarvoor we geld uittrekken.”

Geen eenvoudig zwembad

Hoewel Bredene een financieel gezonde gemeente is, waarschuwt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A): “Het zwembad moet er deze legislatuur komen. Maar daar moeten we toch opletten. De verwachtingen van het publiek zijn veranderd en dat betekent dat je geen eenvoudig 25 meterbad meer kan bouwen. De kostprijs voor het nieuwe zwembad varieert tussen 8 en 12 miljoen euro, afhankelijk van hoe luxueus we het willen. En daar zijn we nog niet uit. Een zwembad met alles erop en eraan doet de elk jaar terugkerende exploitatiekosten ook stijgen. Het is goed dat er een zwembadcommissie komt.”

Kapelstraat wordt heringericht

Bredene zal ook de Kapelstraat ter hoogte van de warenhuizen en de shoppingparking herinrichten. Er komt een aparte laad- en loszone en een asverschuiving, zodat het doorgaand verkeer niet gehinderd wordt. De parking wordt heringericht.

Bredene komt ook tegemoet aan een opmerking dat men op de Koninklijke Baan de winkels voorbijrijdt: er komt een nieuwe afrit ter hoogte van de Lautrec. Dat zal toelaten dat chauffeurs niet meer voorbijrijden en in De Haan uitkomen.

Het Vlaams Gewest gaf zijn fiat, maar de gemeente moet de afrit zelf inrichten. Kostprijs: 550.000 euro. De werken starten na de zomer van 2019 en zullen klaar zijn voor de zomer van 2020.

Tegen dan moet ook duidelijk zijn welk zwembad Bredene wil.

“Een vertienvoudiging van de huidige 22.000 privébezoekers is alvast één optie”, luidt het ambitieus.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio