Jan Jambon heeft duidelijke boodschap voor premier: “Als Michel steun wil van N-VA, dan zal hij onze marionet zijn”

Jan Jambon heeft duidelijke boodschap voor premier: “Als Michel steun wil van N-VA, dan zal hij onze marionet zijn”

Foto: Photo News

Brussel -

“Als Charles Michel de steun wil van de N-VA, dan zal hij onze marionet zijn”, zegt voormalig vicepremier Jan Jambon zaterdag in de Franstalige kranten La Libre en La Dernière Heure. In De Afspraak had N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdagavond ook al laten verstaan dat de premier “nu in alle openheid de marionet is van Bart De Wever”.

Jambon zegt in de Franstalige kranten dat steun van de N-VA voor de minderheidsregering van Michel een prijs zal hebben. “Als we in deze situatie blijven, als Charles Michel absoluut onze steun wil in het parlement voor zijn minderheidsregering, wel, dan wordt hij de marionet van de N-VA”, klinkt het. “In de oppositie interesseren compromissen ons niet: wij willen 100 procent ons programma uitvoeren. Als hij steun van de N-VA onderhandelt, dan zal hij onze marionet zijn. Maar als hij steun van de PS onderhandelt, dan zal hij de marionet van de PS zijn.”

Gematigder in Vlaamse media

Opvallend is dat de toon van Jambon in de Vlaamse media gematigder is. Zo laat hij in onze krant weten dat N-VA zich “constructief” zal opstellen, hoewel de partij wel “dossier per dossier zal bekijken”. Jambon heeft daarnaast lovende woorden over voor Michel. “Charles is geen lafaard. Ik heb in het parlement een premier gezien die vocht voor zijn regering.”

In de Gazet van Antwerpen zegt het N-VA-kopstuk eveneens dat zijn partij zich constructief zal opstellen. “Maar de vraag is wat nog overblijft van het regeerakkoord van de Zweedse coalitie. De regering moet ons hele Zomerakkoord uitvoeren, anders doen we niet mee.”

“Migratiepact niet grootste inzet”

Jambon komt in de interviews ook terug op de uitspraken van zijn partijgenoot Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Hij zegt enkel weer in een coalitie met de MR te kunnen stappen als België uit het VN-migratiepact stapt. Jambon zegt te begrijpen wat Francken wil zeggen, maar dat het voorbarig is dat vandaag zo te formuleren. “We gaan van het pact niet de grootste inzet maken van regeringsonderhandelingen”, zegt Jambon.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees