‘Een uur cultuur’ op zondagmorgen in de Leiespiegel

Carlos Alleene in gesprek met auteur Peter Verhelst

Carlos Alleene in gesprek met auteur Peter Verhelst

Peter Verhelst Foto: Katrijn Van Giel

Deinze - In 2016 ging de lezingenreeks ‘Een uur cultuur’ van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Tinneke Beeckman, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem, Ignaas Devisch en Herman Brusselmans. Ook in het najaar van 2018 wordt de succesvolle reeks verdergezet. Er zijn opnieuw drie spraakmakende Vlamingen uitgenodigd voor een boeiende babbel. Op 28 oktober kwam culturele duizendpoot Johan de Boose langs. Op 18 november was het de beurt aan professor-emeritus hedendaagse geschiedenis en kenner van het Belgische koningshuis Mark Van den Wijngaert. Op zondagmorgen 16 december sluit auteur Peter Verhelst de rij af met een gesprek over zijn indrukwekkende oeuvre.

Een uur cultuur is een initiatief van de dienst Cultuur en Evenementen, samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme. “Een uur cultuur zorgt voor een reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen, en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. Sinds de start wist Een uur cultuur een vast publiek op te bouwen.

Peter Verhelst

Sinds zijn debuut in 1987 met de dichtbundel 'Obsidiaan' heeft dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst inmiddels een indrukwekkend oeuvre bij elkaar geschreven. Hoewel hij door de literaire kritiek vlug naar waarde werd geschat, kwam zijn doorbraak er pas in 2000 toen zijn roman 'Tongkat' met de Gouden Uil werd bekroond. Verhelst is er fel op tegen dat zijn proza en poëzie tot een esthetische variant van het postmodernisme worden gerekend. Opvallend is wel dat beeldende kunst een grote rol speelt in zijn werk. Verbonden aan NTGent bewerkte, schreef of regisseerde hij heel wat theaterstukken. Van 2009 tot 2011 was hij als Gentse stadsdichter actief. Toch blijft hij bij het publiek vooral bekend als romancier. Zo heeft hij het in 'De Kunst van het crashen' (2015) over een auto-ongeval waarbij hij nipt aan de dood is ontsnapt. In 'Voor het vergeten' (2018), een alom geprezen roman, schrijft hij op een aangrijpende manier over de dood van zijn moeder. Carlos Alleene interviewt Peter Verhelst over al deze thema’s.

Praktisch

Wanneer: zondag 16 december 2018 om 11 u.

Waar: Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, Deinze

Toegang: Gratis, vooraf reserveren via cultuur@deinze.be aanbevolen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio