Wouter Berlaen en Tine Embrechts in het Zults in de kerk van Gottem

Wouter Berlaen en Tine Embrechts in het Zults in de kerk van Gottem

Berlaen in de studio van Radio Tequila. Foto: LEZ

Deinze / Zulte - Op zaterdag 22 december vindt in de parochiekerk van St.-Martinus en St.-Eutropius in Gottem een uniek concert plaats. Niemand minder dan Wouter Berlaen van Zulte, daarbij bijgestaan door de bevallige Tine Embrechts, brengt er een memorabele voorstelling van zijn nieuwste plaat, geen CD maar een ouderwetse vinylschijf, “Kort & krachtig”, of ‘t Beste van de reste”. Voor Wouter inmiddels het vierde album. Het werd opnieuw een pretentieloze en originele dialectpopschijf. “Oltijd blijv’n goan”, Wouter, zouden we zeggen. Ook op Radio 1, in de Ultratop van Radio 2 en op Radio Tequila is hij geregeld te horen. En op 22 december dus ook in de kerk van Gottem.

Op zaterdag 22 december treden Wouter Berlaen en Tine Embrechts op in de kerk van Gottem. Wouter presenteert er o.a. zijn nieuw album met eigen songs in het onvervalst Zults dialect. Het is een LP geworden, want de songs zijn uitgebracht op een vinylplaat. Ook Tine Embrechts zingt mee, met een voor ons onbekend programma. Dit moet blijkbaar een verrassing blijven. Volgens welingelichte bronnen zullen zij afsluiten met enkele kerstliederen.

Het gebeuren kadert in de activiteiten rond de heks Tanneke Sconyncxk. Tanneke woonde in Gottem en werd in het begin van de 17e eeuw beschuldigd van hekserij. Zij werd op kerstavond 1602 opgesloten in de gevangenis van Tielt en er gemarteld.  Tijdens de laatste foltering, die vier dagen en nachten had geduurd, bezweek zij op 2 juni 1603.

In 2014 en 2016 werd haar laatste levensjaar en alles wat daarrond gebeurde uitgebeeld in een heksenpassie in verschillende taferelen. Het hele gebeuren greep toen plaats in een omloop van 3 km tussen de Gottemse velden en liep langs de plaats waar zij voor de baljuw verscheen en de plaats waar zij vermoedelijk werd begraven, de “heksenput van Gottem”. Het werd een onverhoopt succes met een massa deelnemers. Door een beperking op het aantal deelnemers werd beslist dit evenement een tweede maal te organiseren om zo iedereen de kans te geven dit mee te maken. Een derde editie behoort tot de mogelijkheden.

In 2017 werd door de bedenker van dit evenement, Filip Van Meenen, het plan opgevat om een “Tanneke Xmas Cocktail” te organiseren in de kerk van Gottem. Hiervoor vroeg hij de medewerking van het Comité Sint-Elooi, dat ook de Heksenpassie organiseerde. Het werd toen een optreden van Jan Smet en Lien Van de Kelder, die unieke Franse chansons brachten. Een grandioos succes met een overvolle kerk. Dit schreeuwde om een vervolg, en dat is er dus ook gekomen met Berlaen.

Na het concert kan je in de Vlasschuur nog even nagenieten bij een frisse plaatselijke pot bier of gin. Wijn of zelfs water kan natuurlijk ook. 

VIP-arrangement

Er is ook een VIP-arrangement: een culinair gedeelte met daarna de voorstelling: aperitief Tanneke Gin en tonic, gevolgd door een driegangen menu van chef Carl Nulens met aangepaste wijnen van Vignoble Deroose uit Luc-sur-Orbieu, Frankrijk. Afsluiter is het bier ‘De Maeght van Gottem’ van brouwerij Sint-Canarus. Deelnemers aan dit arrangement krijgen voorbehouden plaatsen vooraan in de kerk. Dit begint om 17.30 u stipt in zaal De Vlasschuur, Ardense Jagerstraat in Gottem en kost 65 euro. Hiervoor zijn er slechts 50 plaatsen.

Praktisch

Waar: kerk van Gottem in de Ardense Jagersstraat in Gottem.

Wanneer: zaterdag 22 december 2018, deuren open om 19.30 u, begin van de voorstelling om 20 u.

Toegang: 20 euro. De plaatsen zijn beperkt. Tickets en info via heksenpassie@hotmail.com of via tel. 0497 26 32 13. 

Bekijk hier het interview met Berlaen op Radio Tequila.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio