Krijgen we stress van de stad? Gent zoekt het uit voor dit monsterbedrag

Krijgen we stress van de stad? Gent zoekt het uit voor dit monsterbedrag

Foto: BELGA

Gent -

Bezorgt het drukke stadsleven Gentenaars stress? Dat gaan de Stad Gent en het gerenommeerde onderzoekscentrum Imec volgend jaar meten bij 350 proefkonijnen. Kostprijs: 2,5 miljoen euro.

Stel: u gaat ‘s ochtends een rondje joggen in de stad om de werkdag zen te starten, maar wordt tijdens het lopen voortdurend gestoord door voorbijzoevende fietsers, getoeter van auto’s en lawaai van slijpmachines. Of dat uw stressniveau de hoogte in jaagt, gaat de Stad samen met het onderzoeksinstituut Imec volgend jaar onderzoeken.

Sensoren

Daarbij worden de nieuwste technologische snufjes toegepast. Driehonderdvijftig proefpersonen krijgen een draagbare sensor, zoals een armband of polshorloge, die hun hartslag, bloeddruk en nog een resem andere fysieke reacties zal controleren. Imec ontwikkelt daarvoor momenteel een nieuw apparaat.

Gaan bij een proefpersoon de alarmbellen af, dan wordt een ‘interventie’ gepland om het stressniveau te verlagen. Met een sessie bij de psycholoog of een uurtje sport, bijvoorbeeld.

2,5 miljoen euro

Aan de hand van de metingen zullen onderzoekers een stresskaart opstellen die aangeeft wat in Gent de belangrijkste bronnen van stress zijn. Hieruit kunnen psychologen, ziekenhuizen, ziekenfondsen maar ook de proefpersonen zelf lessen trekken. “Broodnodig”, zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A). “Mensen gaan eindelijk op een wetenschappelijke manier kunnen bewijzen dat ze gestrest zijn.”

Met het onderzoek wil Gent zich steeds meer als een Smart City of People profileren. Hoe meer ze meet, hoe slimmer ze wordt. Maar met al dat meetwerk is veel geld gemoeid. Voor het project Stressy alleen al is dat 2,5 miljoen euro. De Stad neemt een kwart miljoen euro voor haar rekening, de rest moet worden bijgepast door de Vlaamse overheid en private investeerders.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio