Bronzen beeld van Geert Van Rysseghem geschonken door beide parochies

Pastoor David 25 jaar in Zeveneken en 20 jaar in Hijfte: "De mensen altijd graag zien, in alle omstandigdheden"

Pastoor Gaby David is 25 jaar aan de slag in de parochie Zeveneken, en 20 jaar - of zelfs 22, zoals iemand in de zaal riep - in Hijfte Nadat hij eerst 10 jaar het kerkelijk roer in handen had in de Sint-Niklaaskerk in Lochristi. En dat werd zaterdagavond gevierd in 'De Schakel' in Zeveneken, die na een viering in de kerk aan de overzijde van het dorp meer dan vol liep met parochianen. Van Zeveneken én van Hijfte, want ze hadden de handen in elkaar geslagen voor dit mooie moment. En pastoor David? Hij bleef er tussen alle figuurlijke wierook zijn eigen rustige zelve bij. Zoals we hem het best kennen. "Nu we allemaal langer moeten werken, ben je ongeveer halfweg", grapte burgemeester Yves Deswaene.

Op het veel te kleine podium van 'De Schakel' stapelden de geschenken en de wenskaarten zich op voor pastoor David: een globografie van azaleavelden van Danny Sey, het vaste jubileumgeschenk, en één van de laatste pentekeningen van de kerk van Zeveneken. De directeur van de Sint-Elooischool had een mooie ingepakte kader - die overigens ingepakt bleef - en de parochiegemeenschappen van Zeveneken en Hijfte hadden de centen bijeengelegd voor een verrassing, die pastoor David zelf mocht onthullen: een prachtig bronzen zelfbeeld van kunstenaar Geert Van Rysseghem, die nu in Zeveneken woont maar van Lochristi afkomstig is. "Het is gemaakt op basis van foto's en scans, en ik heb er zoals steeds iets van mijzelf ingelegd", vertelde Geert achteraf. Zijn stijl kenmerkt zich vooral door het weglaten van elementen en het creëren van 'gaten' in het beeld, in het geval van de pastoor was dat een deel van zijn bril. 

Je zou het bijna vergeten, maar de jubilaris kwam ook zelf aan het woord. Om een ontmoeting met pastoor Gaby David te verslaan, heb je niet eens een notitieboekje nodig, want de geestelijke is karig met woorden. Mooi zo, denken wij dan, want wat de man te zeggen heeft, herleidt alles meteen tot de essentie. Twee prachtige quotes van de zes zinnen willen we u dan ook niet onthouden. Na het betoog en de felicitaties van de burgemeester repliceerde de feesteling met "En wij verstaan mekaar altijd". Na de lovende woorden over zijn jarenlange engagement voor de parochiegemeenschappen klonk het: "Ik ben blij dat de mensen nog naar mij willen luisteren en van mij houden. Want ik heb van mijn voorganger geleerd dat je de mensen altijd graag moet zien. In alle omstandigheden." Om mee te nemen naar huis en even over na te denken.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio