1.000 man op de been voor tegendemonstratie

Linkse betogers voor Marrakech: “Goed dat de bruine mars werd toegelaten. Zo vallen hun maskers af”

Linkse betogers voor Marrakech: “Goed dat de bruine mars werd toegelaten. Zo vallen hun maskers af”

De linkse tegendemonstratie in het Maximiliaanpark. Foto: BELGA

Brussel -

In Brussel is naast ‘de Mars tegen Marrakech’ ook een links tegenprotest bezig. De deelnemers verzamelden zaterdagochtend bij het gebouw van het ACOD. “Het zijn niet de migranten, maar het systeem dat het probleem is. Het is te makkelijk van deze bruine regering om de schuld op de migranten te steken.”

De organisatoren van de betoging tegen de ‘Mars tegen Marrakech’ roepen op niet de migranten als het probleem te zien, maar wel de manier waarop de regering met deze mensen omgaat. Dat stelden ze zondag tijdens een persconferentie in het gebouw van het ACOD in Brussel, waar ze ook een meeting hielden.

“Het goede nieuws van de dag is dat de bruine mars werd toegelaten, want zo vallen hun maskers af”, zegt Alexis Deswaf, van de Franstalige Mensenrechtenliga en het Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen. “N-VA heeft gisteren nog kleur bekend, met een filmpje van Theo Francken waarin hij weliswaar oproept om de migranten niet te viseren, maar tegelijk zijn steun betuigt aan de Mars tegen Marrakech.”

LEES OOK. 5.500 betogers verzamelen op Schumanplein voor ‘Mars tegen Marrakech’

Linkse betogers voor Marrakech: “Goed dat de bruine mars werd toegelaten. Zo vallen hun maskers af”
Alexis Deswaf, van de Franstalige Mensenrechtenliga aan het woord tijdens de persconferentie. Foto: Belga

Verborgen agenda

Het burgerplatform heeft er intussen voor gezorgd dat het Maximiliaanpark zowel zaterdagnacht als zondagmorgen volledig leeg was. De migranten zijn allemaal ondergebracht bij vrijwilligers. “Er was een verborgen agenda van de extreemrechtse betogers om naar het Maximiliaanpark te gaan en het op de migranten te munten”, verduidelijkt Deswaef.

Te makkelijk van bruine regering

“Het huidige kapitalistische systeem wordt misbruikt door de regering”, stelt Maxime Nys van CGSP-ACOD. “Het zijn niet de migranten, maar het systeem dat het probleem is. Het is te makkelijk van deze bruine regering om de schuld op de migranten te steken.”

Gele hesjes

Een groepering van gele hesjes heeft zich aangesloten bij de tegenbetoging. “Sinds een week probeert extreemrechts de sociale woede van de gele hesjes te instrumentaliseren. En sinds een week probeert N-VA ook de sociale onvrede van de gele hesjes te verstikken door het maatschappelijke debat af te wenden van de sociale en democratische verzuchtingen van de gele hesjes”, zo stelt de groepering in een persbericht, zonder te preciseren hoeveel mensen de groep vertegenwoordigt.

“Door de Mars tegen Marrakech te organiseren en door de gele hesjes op te roepen om eraan deel te nemen, proberen Vlaams Belang en een aantal satellietorganisaties van N-VA ons te verdelen met dit pact van Marrakech”, klinkt het nog.

“Je moet de gele hesjes niet voor de gek houden. Nooit hebben N-VA, Vlaams Belang, PP of andere partijen oplossingen aangedragen voor de problemen die wij aankaarten. Integendeel, het zijn net die partijen die voorstellen indienen die schadelijk zijn voor het volk. Het zijn ook die partijen die maatregelen hebben genomen die ons nu in de problemen brengen. De verhoging van de btw van 6 naar 21 procent? Gestemd door N-VA en gesteund door PP die de btw naar 23 procent wil brengen. Pensioenen op 67? Gestemd, door N-VA en gesteund door PP. De indexsprong? Gestemd door N-VA en PP... Het makkelijker maken van ontslag? Allemaal gesteund door die partijen”, zo hekelt het collectief nog.

1.000 personen

De tegenbetoging krijgt steun van onder meer studentenvereniging Comac, de Franstalige Mensenrechtenliga, het Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen, Vie Fémine en ABVV-ACOD.

Volgens de politie van Brussel kwamen er zo’n 1.000 personen op de been voor de tegenbetoging.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees