Reglement wordt aangepast, Red Lions komen toch nog in aanmerking voor ‘Ploeg van het Jaar’: wie is jouw favoriet?

Reglement wordt aangepast, Red Lions komen toch nog in aanmerking voor ‘Ploeg van het Jaar’: wie is jouw favoriet?

Foto: Photo News

Na de wereldtitel van de Red Lions was er meteen heel wat ongenoegen bij de fans dat de Belgische hockeyers niet (meer) in aanmerking kwamen voor de titel ‘Ploeg van het Jaar’ op het Sportgala nu zaterdag. Die stemming werd in theorie immers al begin december afgesloten. Maar bij Sportspress.be, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, beseften ze de vreemde situatie en het reglement werd daarom toch nog aangepast. Dat vertelde David Naert deze ochtend in primeur op Radio 1.

LEES OOK. Red Lion wordt wereldkampioen, de dag nadat zijn vader stierf: “Daar zaten we, achttien man aan het huilen”

Volgende week zaterdag 22 december zal Sportspress.be, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, tijdens het Sportgala in Brussel bekendmaken wie is verkozen tot Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar 2018.

Maar de Red Lions konden onlangs hun wereldtitel niét meer verkozen worden tot Ploeg van het Jaar: de stemming werd immers begin december al afgesloten. Daar was echter meteen heel wat kritiek op en het reglement werd nu toch gewijzigd, dat vertelde Sportspress-voorzitter en VRT-journalist David Naert op Radio 1.

“Normaal wordt de stemming afgesloten begin december en worden alle prestaties die daarna nog geleverd worden overgeheveld naar volgend jaar”, aldus Naert. “Maar wij beseffen natuurlijk de vreemde situatie en daarom werd beslist de stemming alsnog te heropenen en kan er de komende twee dagen toch nog gestemd worden.”

In die categorie werden aanvankelijk de Belgian Cats (basketbal vrouwen), de Belgian Tornados (atletiek mannen) en de Rode Duivels (voetbal mannen) genomineerd. Om een permanente reglementswijziging gaat het niet. “Wat de toekomst betreft, zal bekeken worden of de stemming voortaan later in het jaar kan gehouden worden. Maar de huidige datum van het Sportgala net voor Kerstmis, is de meest aangewezen datum, omdat de laureaten op dat moment gewoonlijk in het land zijn.”

De uitzondering wordt ook enkel toegestaan voor de trofee voor de Ploeg van het Jaar. Fanny Lecluyse pakte zondag nog brons in de finale van de 200 meter schoolslag op de slotdag van het WK kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou, maar zij staat dus niet op de lijst van de genomineerden voor de trofee voor Sportvrouw van het Jaar, al kon er door de stemgerechtigden wel gekozen worden voor een wildcard.

De stemgerechtigden zijn beroepsjournalisten aangesloten bij Sportspress.be en gewezen winnaars van de trofee Sportman & Sportvrouw van het Jaar die niet langer actief zijn.

Moeilijke keuze

Dat wil echter nog niet zeggen dat de Red Lions zeker zijn van de titel ‘Ploeg van het Jaar’. De concurrentie is echter niet min met onder meer de derde plek van de Rode Duivels op het WK voetbal, de Europese titel van de Belgian Tornados en de vierde plek van de Belgian Cats op het WK basketbal...

Dit waren alle genomineerden, in alfabetische volgorde: Belgian Cats (basketbal), Belgian Hammers (triatlon), Belgian Tornados (atletiek - 4x400m), Lize Broekx - Hermien Peters (kajak), Tim Brys - Niels Van Zandweghe (roeien), Kenny De Ketele - Robbe Ghys (wielrennen), Nele Gilis - Tine Gilis (squash), Halle-Gooik (zaalvoetbal), Jumping: nationale ploeg, Thomas Pieters - Thomas Detry (golf), Quick-Step (wielrennen), Red Dragons (volleybal), Red Lions (hockey), Rode Duivels (voetbal) en Marte Snoeck - Bram Rötger (acrogym).