Check nu gratis je hartritme met de FibriCheck-app

Check nu gratis je hartritme met de FibriCheck-app

Foto: *

Dankzij de FibriCheck-app kun je tegenwoordig gemakkelijk je hartritme testen. Een smartphone en een toegangscode volstaan. Alleen heb je er normaal gezien wel een doktersvoorschrift voor nodig en moet je er 25 euro per maand voor betalen. Wij geven je nu een toegangscode waarmee je de app gratis tot 26 december 2018 kunt uittesten. Wat de app precies doet en hoe je ermee moet werken, lees je in dit artikel.

Wat is FibriCheck?

FibriCheck is een app voor je smartphone die hartritmestoornissen kan opsporen. De app werd door een Vlaams bedrijf eerst ontwikkeld om voorkamerfibrillatie te detecteren. FibriCheck is een gekeurd medisch instrument: twee jaar geleden door Europa, deze zomer nog door de Food and Drug Administration in de VS. Dat wil zeggen dat het strenge medische controles doorlopen heeft, net zoals pakweg een MRI-scanner.

Wat spoort de app dan precies op?

De voornaamste hartritmestoornis is voorkamerfibrillatie. Een op de vier mensen boven de veertig wordt erdoor getroffen en het risico stijgt naarmate je ouder wordt. Als u straks de app downloadt, is het daarom ook nuttig om uw ­ouders of grootouders hem te laten uittesten. Veel patiënten merken niet dat ze voorkamerfibrillatie hebben, anderen hebben last van een pijnlijk gevoel op de borst of voelen dat het hart onregelmatig klopt. Op termijn kan voorkamerfibrillatie wel ernstige gevolgen hebben: de aandoening is verantwoordelijk voor een vijfde van alle beroertes. Daarnaast kan de app nog negen andere hartritmestoornissen opsporen.

Hoe werkt het?

Eerst moet je de app installeren op je smartphone. Zodra je dat gedaan hebt, kun je hem gratis uittesten via de toegangscode NB18 (zie grafiek). En daarna is het simpel: je legt gewoon je vingertop zestig seconden op de camera van je gsm, et voilà: je krijgt een analyse van je hartritme. Hoe is zoiets mogelijk? “Het hart klopt in een bepaald ritme en stuwt je bloed het hele lichaam rond”, zegt CEO Lars Grieten. “Dat be­tekent dat je op elke plek waar veel bloedvaten zitten – de vingers, de oorlellen, het voorhoofd – kan zien wat het ritme van je hart is. We werken met een techniek die je ook uit het ziekenhuis kent, wanneer ze een vingerhoedje op je vinger plaatsen om je hartslag te monitoren. In dit geval registreert de camera op je smartphone het licht in de vinger. Zit er veel bloed in die vaatjes, dan wordt het donkerder, zit er weinig bloed in, dan is het lichter. Op basis van die schommeling licht-donker, licht-donker, kan een algoritme analyseren of je hart volgens het boekje werkt.”

Wie gebruikt FibriCheck?

De app wordt nu enkel gebruikt door patiënten die al bij de dokter zijn langsgeweest. Het checken van ritmestoornissen is telkens een momentopname en dat betekent dat de dokter soms niks waarneemt, hoewel er toch problemen zijn. Met FibriCheck kan de patiënt zichzelf onderzoeken zonder telkens naar de dokter te gaan. Andere gebruikers zijn mensen bij wie al stoornissen vastgesteld zijn en die opgevolgd worden om een herval te vermijden.

Wat gebeurt er als er iets mis is?

Je krijgt op twee momenten feedback. Na elke controle krijg je je hartslag te zien, en of je ritme normaal is. Op dat moment kan je nog geen conclusies trekken: pas na zeven dagen, als je alle metingen doorlopen hebt, krijg je een volledig rapport. Er zijn drie mogelijkheden: ofwel is alles oké en dan hoef je niks te doen. Je kan ook code oranje krijgen. In dat geval zijn er onregelmatigheden gemeten, maar niet van die aard om meteen naar de dokter te hollen. Bij een volgend bezoek aan je huisarts kan je wel melden wat de app je verteld heeft. In het slechtste geval krijg je code rood. Panikeren is niet nodig, maar je kan wel het best meteen naar de dokter.

Is het betrouwbaar?

Screenings zoals deze zijn ook mogelijk via de nieuwste smartwatch van Apple. In het verleden klonk er al enige kritiek van artsen, die vrezen dat dokters overstelpt zullen worden met ongeruste patiënten. Bij sommige systemen is er een foutmarge tot 10 procent, waardoor ook heel wat mensen onterecht denken dat er iets scheelt, of onterecht denken dat alles in orde is. “Die kritiek kennen we”, zegt Lars Grieten. “Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de foutmarge tot een minimum beperkt wordt. Het algoritme speurt naar fouten, maar niemand krijgt een slecht bericht zonder dat een van onze medewerkers – die daarvoor opgeleid zijn – de resultaten bekeken heeft. Zo krijg je op het eindrapport enkel informatie die én door het algoritme én door een mens gecontroleerd is.” De kans op een foute melding is volgens FibriCheck kleiner dan 2 procent. Cardiologen als Pedro Brugada menen dat deze foutenmarge niet opweegt tegen de vele mensen die door dit soort screenings wel geholpen kunnen worden.

Je kan Fibricheck downloaden in de App Store en de Google Play Store

 

Corrigeer