Eddy Merckx krijgt nieuw monument

Eddy Merckx krijgt nieuw monument

Foto: Franz Neumayr

Eddy Merckx krijgt in het Waalse dorpje Petit-Enghien een nieuw monument. De gemeente wil daarmee in de verf zetten dat de Kannibaal op haar grondgebied zijn allereerste wielerwedstrijd won. Het Tourpeloton zal volgend jaar langs het kunstwerk passeren, na Le Grand Départ in Brussel.

Merckx wordt in die Tour de blikvanger. Om de vijftigste verjaardag van zijn eerste Tourzege in 1969 te vieren, haalde Brussel Le Grand Départ binnen. De eerste rit – over een afstand van 192 km – zal zowel Vlaams, Brussels als Waals grondgebied aandoen. De renners vertrekken aan de Grote Markt in Brussel en de eerste gele trui van die Tour zal worden uitgereikt na aankomst aan het Koninklijk Paleis in Laken.

In Petit-Enghien, een Henegouws dorpje net over de taalgrens, heeft het gemeentebestuur ook oog voor het fenomeen Eddy Merckx. De gemeente wil dat alle wielerliefhebbers blijven onthouden dat Eddy op haar grondgebied voor het eerst het zegegebaar mocht maken. Dat was op 1 oktober 1961 in een wedstrijd voor nieuwelingen.

Het bestuur van Petit-Enghien maakt daarom een bedrag van 50.000 euro vrij voor de studie en de realisatie van een kunstwerk. Burgemeester Olivier St-Amand (Ecolo) en zijn coalitiegenoten van EEM en PS willen echter niet dat het de zoveelste buste wordt van Eddy. De artiest, Xavier Parmentier, heeft daarom opdracht gekregen een modern iets te realiseren.

Andere standbeelden

Eddy Merckx heeft al op diverse plaatsen in België bustes, beelden, monumenten. Het oudste staat op de Côte de Stockeu in de Ardennen, vlakbij Stavelot. De bronzen plaat is ook een eerbetoon aan het feit dat Merckx vijf keer de Waalse klassieker Luik-Bastenaken-Luik won.

In 2015, toen Merckx zijn zeventigste verjaardag vierde, werd zowel in Meensel-Kiezegem als Wolvertem een kunstwerk van de grootste wielrenner aller tijden onthuld. Meensel-Kiezegem is de geboorteplek van Merckx. Het beeld werd er onthuld bij de passage van de Tour de France. In Wolvertem staat het kunstwerk vlakbij het administratief centrum.

In 2003 besliste Brussels minister van Vervoer Jos Chabert – grote Merckx-fan overigens – om een metrostation naar Merckx te noemen. Het bevindt zich vlakbij het Eerasmusziekenhuis in Anderlecht. In Vlaanderen is de overdekte wielerbaan aan de Gentse Blaarmeersen naar Merckx vernoemd. Het heet Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx.

Na enkele jaren afwezigheid keert het fietsmerk Eddy Merckx in 2019 ook terug op het hoogste niveau in het wielerpeloton. De Franse World-Tourploeg AG2R zal op de nieuwe Merckx-fietsen rijden.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.