Voorzitter Open VLD Gent stapt op

Voorzitter Open VLD Gent stapt op

Open VLD-voorzitter Mick Damen kondigde dinsdagnamiddag zelf aan dat hij een stap opzij zet als voorzitter. Foto: SLN

Gent -

Mick Daman, voorzitter van de Gentse Open VLD, is dinsdagmiddag opgestapt als gevolg van de heisa die ontstond na de onverwachte exit van schepen Christophe Peeters. Daman was achttien jaar voorzitter en hoopt zo snel mogelijk te worden opgevolgd.

Het ontslag van voorzitter Mick Daman wordt al enkele dagen gevraagd door leden van de Gentse Open VLD die het niet eens zijn met de gang van zaken afgelopen weekend. Schepen Christophe Peeters werd zaterdagvoormiddag na achttien jaar aan de kant geschoven na een interne coup van enkele bestuursleden van de partij, onder wie Daman zelf.

LEES OOK: Christophe Peeters “democratisch” aan de kant geschoven: “Dit zijn de spelregels in onze partij”

Verzoener gezocht

Dinsdagnamiddag riep Mick Daman de pers bijeen om aan te kondigen dat hij als voorzitter een stap opzij zet. “Ik heb beslist om op korte termijn nieuwe verkiezingen te organiseren om op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter die als verzoener de kloof die is ontstaan kan dichten”, staat te lezen in zijn aankondiging.

LEES OOK: Voorzitter Open VLD geeft toe: “Ik heb mensen gebeld en gezegd dat Souguir mijn favoriete kandidaat was”

Daman gaf dinsdag nog in onze krant toe dat hij inderdaad gebeld had naar bestuursleden van de partij en zijn voorkeur voor tegenkandidaat Sami Souguir daarbij niet onder stoelen of banken stak. Tijdens een belronde van onze redactie naar liberale bestuursleden, maandag, viel de naam van voorzitter Mick Daman meermaals. “Als lid van de clan-Gent Zuid, waartoe ook Sami Souguir behoort, had hij twee petjes op”, zegt iemand. “Terwijl een voorzitter neutraal moet zijn.”

“Ik begrijp dat ik me daardoor als voorzitter kwetsbaar heb opgesteld”, gaat Daman in zijn aankondiging verder. “En ik begrijp dat de schijn is gewekt dat ik niet meer de voorzitter kan zijn van alle Open VLD-leden. Om elke zweem van partijdigheid in de organisatie van de voorzittersverkiezingen te vermijden zal ik aan de secretaris-generaal en het beheercomité vragen de organisatie ervan volledig op zich te nemen.”

Daman zet dus een stap opzij en geeft de leiding van de lokale afdeling voorlopig door aan de secretaris-generaal en het beheercomité in afwachting van de nieuwe voorzitter. Zelf zal hij geen kandidaat meer zijn voor het voorzitterschap van de Gentse Open VLD.

“Procedure was transparant”

Mick Daman herhaalde op het persmoment dat de procedure voor de aanduiding van de schepenen volledig transparant en correct is verlopen. “Zoals reeds aangekondigd werden de verkozen bestuursleden uitgenodigd, per mail op 9 december, om aansluitend op het ledencongres over te gaan tot aanduiding van onze schepenen, het (onder)voorzitterschap van de gemeenteraad en de leden van het BCSD (Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, nvdr.). Dat was expliciet vermeld in de uitnodigingsmail”, klinkt het in een persbericht van de Gentse liberalen.

“De kandidaturen moesten uiterlijk donderdagmiddag binnen zijn. Voor het schepenmandaat van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke planning en Cultuur waren er 2 kandidaturen. Het is het prerogatief van de voorzitter om de vergadering een voorstel te doen waarover het bestuur zich, bij geheime stemming, kan uitspreken. Het is mijn beslissing als voorzitter geweest om ook Sami Souguir op basis van zijn ervaring en kwaliteiten de kans te geven om het bestuur over zijn kandidatuur te laten oordelen. Tijdens de bestuursvergadering hebben beide kandidaten uitgebreid de kans gekregen om hun kandidatuur toe te lichten en te motiveren, met als resultaat dat Sami Souguir door het bestuur naar voren werd geschoven voor het tweede schepenmandaat van Open VLD in Gent. De procedure is correct en transparant verlopen.”

Staande ovatie voor Christophe Peeters

Tijdens de laatste gemeenteraad van 2018 kreeg schepen Christophe Peeters een minutenlange staande ovatie van het publiek, de gemeenteraad en het voltallige schepencollege. Bekijk de video op deze link.

Voorzitter Open VLD Gent stapt op
Een geëmotioneerde Christophe Peeters maandagavond, tijdens zijn onverwacht laatste gemeenteraad als schepen. Foto: fvv
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees