In totaal 96 uur verhoord door speurders

‘Spijtoptant’ Veljkovic heeft alles opgebiecht: Nefaste verklaringen voor collega’s, spelers en trainers

‘Spijtoptant’ Veljkovic heeft alles opgebiecht: Nefaste verklaringen voor collega’s, spelers en trainers

Foto: BELGA

De rol van spijtoptant Dejan Veljkovic (48), spilfiguur in operatie Propere Handen, is voorlopig uitgespeeld. Hij heeft na 12 dagen – en 96 uren aan verhoren – aan de speurders alles gezegd wat hij weet. Dat is goed nieuws voor de fiscus en scheidsrechter Bart Vertenten, maar slecht nieuws voor de halve Belgische voetbalwereld.

Wie sleurt de Servische makelaar Dejan Veljkovic mee in het financiële moeras? Dat is twee maanden na het uitbreken van het grootste voetbalschandaal sinds de befaamde Gokchinees de cru­ciale vraag. De voorbije weken leek operatie Propere Handen stilgevallen, maar niets is minder waar. Sinds Dejan Veljkovic via zijn advocaten Kris Luyckx en Bart Verbelen een deal maakte met het federaal parket, intussen exact een maand geleden, is “de eerste spijtoptant van ons land” intensief verhoord. Dat gebeurde in alle discretie in de gebouwen van de federale politie in Hasselt.

Blije fiscus

Uit welingelichte bron blijkt dat hij in totaal 96 uur is verhoord over zijn precieze rol in het Belgische voetbal. Het wereldje waar hij twintig jaar lang actief was en honderden spelers en trainers aanbracht. In totaal namen de verhoren twaalf volledige dagen in beslag. Veljkovic – die zowat iedere voetbalbobo in het wereldje persoonlijk kent – heeft aan de speurders elk professioneel contact uit de doeken gedaan. En belangrijker: volledige inzage gegeven in zijn witte en vooral ook zwarte boekhouding.

De uitkomst van die verhoren, zo wordt ons bevestigd, is nefast voor “een hele hoop” collega-makelaars, spelers en trainers. Hoeveel? “Geen commentaar”, reageren advocaten en federaal parket.

‘Spijtoptant’ Veljkovic heeft alles opgebiecht: Nefaste verklaringen voor collega’s, spelers en trainers
Foto: Photo News

Tientallen mensen mogen de komende weken een (her)verhoor verwachten over hun zwarte boekhouding. Tot groot jolijt van de Belgische fiscus legde Veljkovic de hele, dubieuze carrousel bloot van zwartgeldconstructies en (buitenlandse) vennootschappen. Allicht volgen er nog enkele confrontaties tussen Veljkovic en andere verdachten in het dossier. Want al wat de makelaar heeft verklaard, geldt louter als “steunbewijs” en moet worden geverifieerd. “Hij mag dan zelf wel opgelucht zijn na zijn biecht, veel vrienden heeft hij de voorbije weken niet gemaakt”, klinkt het stellig in de wandelgangen.

Voor in de Fabeltjeskrant

De advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, Hans Rieder, stelde gisteren in ­Humo dat het hele luik rond matchfixing aan het einde van het verhaal “niet meer dan een pagina in de Fabeltjeskrant wordt”. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek is dat wel heel optimistisch gesteld. “Al maakt het luik match­fixing slechts een miniem onderdeel uit van het strafdossier”, klinkt het.

Veljkovic bekent wel dat hij bij KV Mechelen én Waasland-Beveren ging spreken over het regelen van de degradatiestrijd. En dat er over concrete bedragen en stappen is gepraat.

Vraag is hoe hard het gerecht bewijslast kan vergaren rond andere betrokkenen, laat staan andere matchen. Zo zou de biecht van Veljkovic eerder positief uitdraaien voor Bart Vertenten. De radioloog heeft tot dusver elke vorm van matchfixing ontkend. Voor zijn collega-scheidsrechter Sébastien Delferière oogt de toekomst dan weer minder rooskleurig, zegt een betrokkene. Hij zou nog andere dingen op zijn kerfstok hebben dan alleen maar een door Veljkovic bedisselde fikse korting op een nieuwe wagen in een Aalsterse garage aannemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees